Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) primeşte şi câte 100 de reclamaţii pe zi din partea consumatorilor împotriva băncilor, a declarat, luni, preşedintele instituţiei, Marius Dunca, potrivit căruia băncile ar trebui să vină cu soluţii concrete pentru a reduce povara debitorilor care au probleme la rambursarea creditelor.
"Scopul nostru, ca instituţie, nu este să vă amendăm ci să găsim soluţii amiabile. Avem şansa şi cu Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor. Am şi câte 100 de reclamaţii pe zi în ceea ce vă priveşte (împotriva băncilor – n.r.). Sunt o comunitate foarte mare (clienţii nemulţumiţi – n.r.), vorbesc foarte mult pe reţelele de socializare, discută, au avocaţi, au şi argumente concrete. Uitaţi-vă câte procese are numai ANPC", a subliniat Dunca, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
În opinia sa, băncile trebuie să recâştige încrederea consumatorilor, iar acest lucru nu se poate obţine decât "cu respect faţă de consumatori", prin deschiderea faţă de aceştia, prin contracte clare, transparente şi pe înţelesul clientului.
"Într-o economie de piaţă sănătoasă, ar trebui să venim cu produse sigure, care să satisfacă în acelaşi timp nevoile consumatorilor, să vă gândiţi şi dumneavoastră (băncile-n.r.) la un câştig, dar nu la câştiguri uriaşe. Contractele cu clienţii ar trebui să fie mai corecte, mai transparente, fără capcane, mai uşor de înţeles de către consumatori şi poate aşa vom reuşi să le recâştigăm încrederea", a mai spus Marius Dunca.
Potrivit acestuia,în viitorul apropiat, băncile trebuie să vină cu soluţii pentru a mai diminua din povara românilor. "Legislaţia este perfectibilă, dar niciodată nu va satisface ambele părţi, nici pe consumatori, nici pe reprezentanţii băncilor. Dar nu trebuie prin legislaţie să impunem reguli stricte. Trebuie să luaţi în calcul şi partea umană", a adăugat preşedintele ANPC.
Reprezentantul ANPC a menţionat faptul că instituţia pe care o reprezintă este dispusă să discute cu băncile toate soluţiile posibile, implementarea Directivei 17, soluţionarea alternativă a litigiilor etc., cu condiţia să fie soluţii optime pentru toate părţile implicate. "Discutăm până găsim soluţii optime, dar nu vreau să aud de câştiguri uriaşe pentru bancheri pe spatele românilor", a subliniat Dunca.
Şeful ANPC susţine că trebuie să se implice, alături de instituţiile statului, în educaţia financiară, astfel încât noţiunile financiare de bază să fie învăţate încă din liceu.
AGERPRES