Astăzi, reprezentanții Nordis Management SRL au depus la Tribunalul București o cerere de intrare în concordat preventiv. Acțiunea a fost înregistrată pe portalul instanțelor de judecată, iar acest pas se realizează cu câteva zile înainte de o altă pronunțare importantă.

În perioada concordatului preventiv omologat, nu se poate deschide procedura insolvenței

Acțiunea survine cu câteva zile înainte de pronunțarea unei alte cauze în care aproximativ 80 de creditori solicită insolvența Nordis Management. Este important de menționat că, pe durata concordatului preventiv aprobat, procedura insolvenței nu poate fi inițiată împotriva debitorului.

Prin inițierea acestui dosar, Nordis recunoaște pentru prima dată că se confruntă cu dificultăți financiare. Anterior, în fața cererilor de insolvență, compania afirma că „Nu se pune problema ca Nordis Group să aibă probleme financiare.” Grupul Nordis a afirmat că “Cererea a fost depusă pentru a proteja interesele clienților Nordis.

Asociații majoritari ai Nordis Management sunt Răzvan Ciorbă și Emanuel Gheorghe Poștoacă, fiecare deținând câte 46% din părțile sociale. Compania se confruntă cu dificultăți financiare legate de un proiect de tip apart-hotel din Mamaia, început în urmă cu câțiva ani.

Grupul Nordis se numără printre cei mai renumiți dezvoltatori imobiliari din România, având proiecte planificate în diverse regiuni ale țării.

Până în prezent, primul termen al dosarului de concordat preventiv nu a fost stabilit, însă Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență prevede o judecată rapidă, cu părțile citate în termen de 48 de ore de la depunerea cererii.

Procese în desfășurare. Creditorii cer intrarea în insolvență a Nordis Management

La Tribunalul București, există alte două dosare prin care creditori solicită insolvența Nordis Management. Primul dosar a fost intentat în aprilie 2024, având pe lista părților circa 80 de creditori. O soluție a judecătorului este așteptată pe 7 octombrie.

Nordis Management, proces
SURSA FOTO: Portalul instanțelor de judecată

Pe lista părților implicate se află aproximativ 80 de creditori, atât persoane fizice, cât și juridice, iar decizia judecătorului este așteptată pe 7 octombrie. Un al doilea dosar a fost depus pe 24 septembrie, la o zi după ce primul a rămas în pronunțare, având deja 21 de creditori și un termen inițial tot pe 7 octombrie.

Anterior, Nordis Management a întâmpinat procese asemănătoare, care, în final, au fost închise de judecător, după ce compania a reușit să-și achite datoriile înainte de pronunțare.

Cererea a fost depusă pentru a proteja interesele clienților

„Cererea a fost depusă pentru a proteja interesele clienților Nordis și pentru a asigura finalizarea tuturor proiectelor începute. Cererea respectă toate normativele legale în vigoare. Nu există o legătură între această cerere și pronunțarea de pe 7.10.”, a declarat Grupul Nordis pentru G4Media.ro.

Referitor la valoarea datoriilor Nordis Management, reprezentanții grupului au precizat:

„Valoarea de piață a activelor  Grupului Nordis depășește 131 mil Eur, ceea ce inseamna peste 20,7 mil Eur  fata de valoarea potentialelor datorii, aceste date fiind publice.”

Mesajul grupului către creditori

Grupul a comunicat că:

“⁠Situația financiară a tuturor firmelor din Grupul Nordis este sub control, managementul firmei lucrează zilnic pentru finalizarea proiectelor începute si pentru semnarea contractelor de vânzare acolo unde clădirile sunt finalizate. Etapele de dezvoltare, respectiv fazele 2 si 3 a proiectului din Mamaia, proiectul din Bucuresti cat si cele din zona montana sunt în curs de finalizare. Celelalte proiecte din Bucuresti cat si Faza 1 a proiectului din Mamaia cat si Nordis Hotel Mamaia 5 stele au fost deja finalizate si in curs de operare, cu succes.”

Această afirmație este menționată pentru a asigura credibilitatea companiei în fața creditorilor și clienților.

Procese peste procese pentru Nordis

Potrivit portalului instanțelor de judecată, în ultimele luni, mai multe acțiuni legale au fost inițiate împotriva societăților din Grupul Nordis, în special Nordis Management SRL, din cauza neachitării unor datorii.

Majoritatea problemelor financiare ale Nordis se leagă de construirea și vânzarea apartamentelor din complexul tip apart-hotel Nordis Mamaia, situat în Năvodari-Constanța.

Procesele în care Nordis Management SRL și alte societăți din grup au fost implicate în ultimii ani vizează, în principal, revendicarea unor sume de bani sau solicitările clienților de a intra în posesia apartamentelor achiziționate sau de a anula contractele. În prima categorie, se regăsesc atât furnizori de servicii și mărfuri, cât și persoane care cer restituirea sumelor plătite, nemulțumite că apartamentele nu au fost livrate la termenele stabilite. Sumele restante se ridică, în unele cazuri, la mii sau chiar milioane de lei.

Un caz notabil implică o decizie prin care compania a fost obligată să plătească aproape 60.000 de lei unei foste angajate din departamentul de Resurse Umane, angajată la începutul anului 2022.

În anumite situații, creditorii, neavând posibilitatea de a recupera banii, au solicitat instanțelor de judecată să declare insolvența unor firme din grup, precum Nordis Management, Nordis Property Services, Lampp Building Project (fostă Lampp Construct, fostă Nordis Best Construct), Nobileo Real Estate (fostă Nordis Premium Properties), Nordis Herastrau și Nordis Mamaia. Până acum, Grupul Nordis a reușit să evite insolvența prin achitarea datoriilor înainte de prima audiere.

Firme și persoane juridice care au semnat promisiuni de vânzare-cumpărare

Cealaltă categorie de reclamanți include atât firme, cât și persoane fizice (în special familii) care au semnat promisiuni de vânzare-cumpărare pentru apartamente în cadrul complexului Nordis Mamaia. Acestea nu au primit apartamentele nici în termenul stabilit inițial, nici după extinderea acestuia. Un exemplu semnificativ este cel al societății WestStar Real Estate, deținută de omul de afaceri arădean Simion Apreutese.

În 2020, firma a semnat un antecontract pentru achiziționarea a 69 de apartamente. Din păcate, imobilele nu au fost livrate la termen. În martie 2022, părțile au convenit ca Nordis să restituie banii în rate. După o plată inițială de 1,5 milioane de euro, WestStar nu a primit restul sumelor. Din acest motiv, WestStar a solicitat instanțelor executarea silită și insolvența Nordis Management. Debitorul a efectuat o plată înainte de pronunțarea judecătorului sindic. Astfel, dosarul a fost închis, dar plățile au fost oprite ulterior. Între cele două părți continuă, în prezent, o serie de procese legate de acest debit.

Un alt caz recent este al lui Romeo Emilian Sobek. El a obținut pe 24 octombrie 2023 o hotărâre judecătorească. Aceasta a reziliat șase promisiuni de vânzare-cumpărare cu Nordis Management. Promisiunile au fost încheiate între 2019 și 2021. Judecătoria a obligat societatea să restituie reclamantului suma de 2.464.671,95 lei. Aceasta reprezintă prețul achitat în baza acestor promisiuni.

De asemenea, un alt cumpărător, Iulian Gabriel Badea, a depus plângere penală împotriva Nordis Management. În mai 2019, Badea a semnat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare. Aceasta includea un apartament și un loc de parcare. Pe 25 octombrie 2021, părțile au convenit asupra desființării promisiunii. Nordis s-a angajat să-i achite lui Badea sumele de 319.092,08 lei și 40.000 de euro. Un proces civil inițiat de Badea a fost respins de instanță. Motivul respingerii a fost o promisiune de restituire a banilor discutată pe Whatsapp. Ulterior, plângerea penală a fost clasată de procurori. Cea mai recentă etapă a conflictului este un nou proces civil intentat de creditor.

Ce este concordatul preventiv și cum funcționează?

Conform articolului 16 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, „orice debitor aflat în dificultate financiară” poate apela la procedura de concordat preventiv.

Această procedură este descrisă de un articol de pe un portal afiliat Guvernului României ca un mecanism prin care debitorul, confruntat cu dificultăți financiare, propune un plan de restituire a datoriilor, care este acceptabil pentru creditorii săi. Practic, debitorul prezintă un plan prin care explică modalitatea optimă de a-și achita obligațiile, având în vedere situația sa financiară. Aceasta este o metodă eficientă de a evita insolvența, o situație mult mai drastică și costisitoare, permițând în același timp persoanei sau companiei să-și continue activitatea în timp ce își îmbunătățește situația financiară.

Pașii procedurii de concordat preventiv sunt următorii:

  1. Cererea inițială: Debitorul depune o cerere la judecătorul sindic, iar dacă aceasta este aprobată, se numește un administrator concordatar.
  2. Elaborarea ofertei: În termen de 30 de zile, debitorul, împreună cu administratorul, pregătesc și depun la judecător oferta de concordat preventiv, care include o listă a creditorilor cunoscuți și un plan de redresare.
  3. Negocieri: După comunicarea ofertei, debitorul și creditorii intră în negocieri, o perioadă care nu poate depăși 60 de zile calendaristice. Aprobarea planului de redresare se face pe categorii de creanțe, necesitând o majoritate absolută în fiecare categorie sau aprobarea majorității categoriilor, conform anumitor condiții. Categoriile de creanțe includ creanțele garantate, cele salariale, creanțele creditorilor indispensabili, dacă este cazul, creanțele bugetare și celelalte creanțe.
  4. Termenele de plată: Datoriile stabilite prin concordat trebuie achitate în termen de 24 de luni de la omologarea acestuia, cu posibilitatea de prelungire cu 12 luni. În primul an, debitorul este obligat să achite minimum 20% din valoarea creanțelor.
  5. Reorganizarea activității: În timpul procedurii, debitorul poate implementa măsuri de reorganizare, cum ar fi restructurarea conducerii, modificarea structurii funcționale sau reducerea personalului, conform articolului 24 din Legea 85/2014.

Există numeroase avantaje ale concordatului preventiv în comparație cu procedura de insolvență:

  • Evitarea stigmatației asociate insolvenței, deoarece nu implică această situație.

  • Procedura este inițiată doar la cererea debitorului, reflectând voința acestuia, nu a creditorilor.

  • Grad redus de publicitate.

  • Debitorul își păstrează controlul asupra afacerii sale, care continuă să funcționeze normal sub supravegherea administratorului concordatar.

  • Măsurile din concordat beneficiază și codebitorilor, fidejusorilor și terților garanți.

  • Debitorul poate conserva lichiditățile necesare continuării activității, evitând astfel insolvența.

  • Asistență din partea unui practician în insolvență pentru negociere și restructurare.

  • Creditorii au șanse mai mari de recuperare a creanțelor prin proiectul de concordat decât în cazul falimentului.

  • Nu se poate deschide procedura de insolvență pe durata concordatului omologat, inclusiv pentru creanțele care apar în timpul acestei perioade.

  • Rolul judecătorului sindic este minim.