India va impune până la 31 decembrie taxe de 40% la exporturile de ceapă, cu efect imediat, în încercarea de a îmbunătăţi disponibilitatea legumei pe plan intern, a anunţat sâmbătă Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.

Rata anuală a inflaţiei în India a urcat la 7,44 în iulie, de la 4,87% în iunie, în timp ce inflaţia pentru produsele alimentare a atins 11,5% – cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020.

În ultimele luni, preţurile la unele din cele mai folosite legume din India, inclusiv roşiile, ceapa, usturoiul, vinete, mazăre şi ghimbir, au crescut de peste două ori. Aceste produse sunt atât de importante în cea mai populată ţară din lume încât o creştere a preţurilor poate declanşa proteste. Unele partide politice la putere în India au pierdut alegerile pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, care alături de roşii sunt esenţiale în alimentaţia de zi cu zi. Preţurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creşterea economică şi a menţine sub control inflaţia.

India spre îndreaptă spre cea mai uscată lună august din peste un secol, din cauza precipitaţiilor reduse, au declarat pentru Reuters oficiali de la Departamentul Meteo. Nivelul scăzut al precipitaţiilor ar putea afecta randamentele culturilor de vară, de la orez la boabe de soia, ceea ce va duce la creşterea preţurilor şi la un nivel ridicat al inflaţiei pentru produsele alimentare.

Roșiile sunt mai scumpe decât benzina în India

Prețul roșiilor a explodat în India din cauza unor fenomene meteo negative, declanșând un val de meme-uri pe rețelele sociale în care costul acestor legume este comparat cu orice, de la benzină și până la influența politică, transmite Bloomberg.

Joi, 6 iulie, prețul de vânzare cu amănuntul al roșiilor în New Delhi era de 120 de rupi (1,45 de dolari) pe kilogram, comparativ cu un preț de 22 de rupi pe kilogram la începutul anului, conform datelor colectate de Ministerul Alimentației. În contrast, prețul unui litru de benzină era de 96 de rupi în capitala Indiei.

Această creștere de 445% a prețului la roșii a stimulat și activitatea infracționalitatea. Un fermier din statul Karnataka, din sudul Indiei, a raportat furtul unei cantități de roșii echivalentă cu 150.000 de rupi.

În India, prețurile la roșii cresc în mod obișnuit în perioada iunie-iulie și din nou în perioada octombrie-noiembrie din cauza producției sezoniere în marile bazine legumicole, a precizat Rohit Kumar Singh, funcționar din cadrul Ministerul Alimentației. „Prețurile vor începe să scadă în luna august când va începe recoltarea”, a spus Rohit Kumar Singh.

Roșiile și ceapa sunt subiecte atât de importante în cea mai populată țară din lume încât o creștere a prețurilor poate declanșa proteste. Unele partide politice la putere în India au pierdut alegerile pentru că nu au putut controla prețurile la ceapă, care alături de roșii sunt esențiale în alimentația de zi cu zi. Prețurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creșterea economică și a menține sub control inflația.

Rețelele sociale sunt inundate în India cu diferite meme care au legătură cu roșiile. Una din aceste meme spune că primești un iPhone gratuit la cumpărarea unui kilogram de roșii. Într-o aluzie la unii politicieni din opoziție care au decis să schimbe tabăra și să se alăture partidului la putere în statul Maharashtra, un video pe YouTube spune că politicienii sunt mai ieftin de cumpărat decât roșiile.