Protestul fermierilor ajunge în București
Protest fermieri. Primăria Municipiului București (PMB) a aprobat desfășurarea protestului transportatorilor și fermierilor. Aceștia își vor exprima nemulțumirile în Piața Victoriei în zilele de duminică, luni și marți.
Autoritățile locale au confirmat că manifestația va implica blocarea traficului în centrul Capitalei pe parcursul a trei zile, respectiv 21 ianuarie, 22 ianuarie și 23 ianuarie. Conform hotărârii, la protest vor participa 100 de utilaje și 10.000 de persoane.
Ciolacu anunță un prim pachet de măsuri pentru fermieri
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, înainte de ședința de Guvern, un prim pachet de măsuri pentru fermieri și transportatori: „Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite”.
„Așa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât și acest Guvern ne ținem de cuvânt”, a declarat prim-ministru.
În privința fermierilor există mai multe proiecte.
„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro”, declară Ciolacu.
Autoritățile estimează peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată.
„Fermierii noștri merită din plin această compensație! În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera azi”, a adăugat premierul.
ITP-ul la vehiculele agricole va fi făcut la fermă
Inspecția tehnică periodică la categoria vehiculelor lente va fi făcută la sediul proprietarului. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că modificarea este pe ordinea de zi a ședinței de joi a Guvernului. Aceasta reprezintă una dintre solicitările protestatarilor din domeniile agricol și transporturi.
Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul extinde excepțiile de la înmatriculare și inspecția tehnică periodică în cazul vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehiculele agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor.
„Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a anunțat Marcel Ciolacu.