Rareș Bogdan, soluție pentru protestul fermierilor

Protest fermieri. Rareș Bogdan a recunoscut că este o greșeală că nu s-a dialogat cu protestatarii în primele 48 de ore ale manifestațiilor.

Din punctul lui vedere, nu trebuie să se piardă nicio oră, deoarece lucrurile pot fi rezolvate.

Ar trebuie începute discuții serioase și aplicate. fără a mai pierde timpul. Există probleme care pot fi rezolvate și că este esențial să li se explice oamenilor.

„S-a greșit că nu s-a vorbit cu protestatarii în primele 48 de ore. Nu trebuie să mai pierdem nicio oră, lucrurile pot fi rezolvate. Te asigur că cei care au venit din Botoșani, din Satu Mare, din Brăila sau de la Caracal până aici cu tractoarele, nu au venit de fericiți, nu au venit de bine ce le este. Și cred că s-a greșit că nu s-a vorbit cu ei în primele 48 de ore.

Faptul că nu au avut acces în București se poate discuta, dar așa cum Radu Vasile, Dumnezeu să-l odihnească, s-a dus și a stat cu demonstrații, așa cum Teodor Stolojan, să-i dea Dumnezeu sănătate, a stat timp de trei zile câte 16-17 ore cu cei care manifestau în Piața Victoriei sau în Piața Universității la acea vreme, așa cum Nicolae Ciucă, în luna iunie, a stat nu mai puțin de 12 zile în negocieri în cele din urmă a ajuns la încheierea grevei profesorilor.

Cred că la fel trebuia să procedeze și domnul Barbu. La fel trebuia să procedeze și domnul Grindeanu și toți ceilalți pentru că de la 300 s-au făcut 3.000 sau 30.000. Eu cred că nu trebuie să mai pierdem nici o oră, nici o zi și ar trebui începute discuții extrem de serioase, extrem de aplicate.

Sunt lucruri care pot fi rezolvate. Sunt lucruri care e foarte greu să le rezolvi sau aproape imposibil, dar trebuie explicat oamenilor”, a spus, marți, Rareș Bogdan la un post TV.

Protest al agricultorilor, proteste fermieri agricultori
SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan

Fermierii, acord cu Ministerul Agriculturii din Dezvoltării Rurale

Menționăm că luni, 15 ianuarie 2024, fermierii au încheiat un acord cu ministrul Agriculturii. După ample discuții, se pare că se ia în considerare oprirea oricărei forme de protest. Marius Micu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), a oferit clarificări în acest sens.

Aceasta lasă să se înțeleagă că protestele fermierilor ar putea lua sfârșit? Marius Micu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), a indicat că există o probabilitate semnificativă în acest sens. Acest lucru se datorează faptului că s-a ajuns la un acord cu privire la cererile fermierilor.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Marius Micu, a detaliat că o parte semnificativă dintre solicitările fermierilor au fost acceptate de către ministrul de resort. Astfel, există perspectiva suspendării oricărei inițiative de protest.

În aceeași zi, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut o ședință de lucru cu miniștrii implicați în dialogurile cu transportatorii și fermierii care protestează. Scopul discuțiilor a fost accelerarea procesului de elaborare a actelor normative necesare pentru implementarea soluțiilor convenite de cele două părți prin intermediul proceselor-verbale încheiate.

În cadrul discuțiilor, s-a analizat și stadiul verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează. Informațiile inițiale confirmă că, începând din octombrie 2023 până acum, nu au fost introduse cereale ucrainene pe piața internă din România; acestea au fost doar în tranzit către Portul Constanța, de unde au fost exportate.

Începând cu ianuarie 2024, lista mărfurilor incluse în acordul cu Ucraina pentru importul pe bază de licență a fost extinsă pentru a include făina și zahărul. Prim-ministrul României a solicitat reprezentanților Executivului să continue dialogul cu fermierii și transportatorii.