Protest în Capitală: „Avem nevoie de spaţiu verde, nu de hoteluri, restaurante”

Grupul de iniţiativă civică 'Salvaţi Parcul Drumul Taberei' a organizat, sâmbătă, o campanie de strângere de semnături pentru a semnala autorităţilor locale deficienţele înregistrate în urma modernizării parcului şi a 'dezastrului ecologic' din Parcul Drumul Taberei.

'Am fost foarte dezamăgită de rezultate, de pietrişul ăsta de pe jos care pleacă imediat, de cât s-a tăiat din parc, e o tristeţe, e singurul parc din cartier şi l-au micşorat şi mai mult, rezultatele sunt jalnice, şi pe bani europeni. Vara, aici, este mai aglomerat ca un mall. Noi avem nevoie de spaţiu verde, nu avem nevoi de hoteluri, restaurante şi sere', spune mama a doi copii, semnatară a petiţiei.

De asemenea, ea reclamă lipsa locurilor de joacă din parcul a cărui renovare a durat peste doi ani.

'E drăguţ spaţiul acela cu plată pentru copii, dar e foarte scump. Toată vara, singurele două spaţii pentru copii au fost atât de pline, încât nu au avut loc să se joace. Fetiţa cea mare are şapte ani, cea mică patru, ea nu a apucat să se bucure de acest parc, când era mică se lucra la parc, acum a crescut, dar nu are loc de joacă. Plus minunăţia asta care nu se mai termină – metroul – e o tragedie, combinat cu parcul, e o depresie pentru tot cartierul', a mai arătat femeia.

Iniţiatorii petiţiei reclamă că lucrările de reamenajare de peste 76 de milioane de lei, efectuate de Primăria Sectorului 6, au condus la defrişarea a 162 de arbori, în timp ce alţi 120 de copaci s-au uscat.

'Vrem să atragem atenţia autorităţilor asupra celor 120 de arbori uscaţi. Este un dezastru ecologic. Oficial au fost defrişaţi 162 de arbori, nu ştim câţi au fost replantaţi. În afară de cei 120 de arbori uscaţi dintre cei vechi, mai sunt uscaţi şi din cei replantaţi', a declarat sâmbătă, Christian Ionescu, de la Grupul de iniţiativă civică 'Salvaţi Parcul Drumul Taberei'.

El a mai spus că sunt foarte puţine bănci în parc, iar unele sunt montate greşit, deoarece trebuie să stai cu picioarele pe pista de biciclete.

'Există sistem de supraveghere video dar, surprinzător, la locurile de joacă nu există nicio cameră video, unde este esenţial, e vorba de siguranţa copiilor. Apoi, cerem neapărat desfiinţarea serelor, nu avem nevoie de aşa ceva, parcul se reduce pe zi ce trece, este tot mai mic, pe de o parte s-a intrat cu serele, s-a intrat cu construcţiile acestea private', a afirmat Ionescu.

El mai reclamă că atât suprafaţa verde a sectorului, cât şi cea a parcului se reduce pe zi ce trece şi i-a încurajat pe bucureştenii interesaţi de soarta acestui parc să semneze petiţia, atât la intrarea în parc, cât şi petiţia online, care apare şi pe grupul de Facebook 'Salvaţi Parcul Drumul Taberei'.

'Am făcut adrese oficiale către Primărie, către Garda de Mediu, nu ne-a răspuns nimeni absolut nimic, ba, din contră, primăria ne-a cerut vreo 18 milioane pentru a ne pune la dispoziţie documentele cerute, informaţii de interes public, au spus că ei n-au bani să le fotocopieze', a menţionat Christian Ionescu.

Principala dorinţă a membrilor grupului 'Salvaţi Parcul Drumul Taberei' este iniţierea unei acţiuni de replantare de către primărie, cât şi amenajarea mai multor locuri de joacă.

'Am vrea să ne spună autorităţile de ce s-au uscat copacii, pentru că în perioada în care s-a renovat parcul nimeni nu a avut acces aici, ba mai mult, e dureros că încă se defrişează în parc, pe lângă parc şi nu ştim ce se întâmplă aici', a arătat Laura Fătu, de la Grupul de iniţiativă civică 'Salvaţi Parcul Drumul Taberei'.

Acţiunea este sprijinită şi de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), care au participat sâmbătă la strângerea celor peste 200 de semnături, potrivit organizatorilor.

'Îşi doresc ca toată investiţia făcută în parc, şi mai urmează să se investească în parc foarte mult, să fie făcută pentru parc, pentru spaţiu verde. S-a micşorat suprafaţa spaţiului verde cu aproape 30%, ceea ce este ilegal, pentru că s-au făcut sere, statui şi alte obiecte care iau din spaţiul verde', a spus Lavinia Chiburţe, manager de proiecte la CeRe.

Ea a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi, pe lângă lipsa copacilor sau a locurilor de joacă, şi de găurile utilitare din gazon care nu sunt acoperite cum trebuie, de construcţiile care micşorează spaţiul verde sau de toaletele insalubre.

'Vor să determine Primăria Sectorului 6 să modifice acest proiect de remodernizare a parcului, iar aici sunt câteva probleme punctuale: sunt foarte muţi copaci uscaţi, am vrea să îi înlocuiască. Dincolo de faptul că au fost tăiaţi 162 de pomi şi n-au fost plantaţi alţii, aşa cum cere legea, sunt diverse gropi utilitare în gazon, neacoperite, iar copii cad în ele, sunt foarte multe reclamaţii de la părinţi, sunt câteva cerinţe minime', a menţionat Lavinia Chiburţe. AGERPRES