Blocul Naţional Sindical (BNS) organizează luni, 13 mai, un protest în fața Guvernului. Acesta va fi organizat împreună cu cele 29 de federaţii afiliate. BNS i-a îndemnat pe toți românii să iasă în stradă. De asemenea, Blocul Naţional Sindical cere reducerea fiscalităţii pe muncă în România.
Protest în fața Guvernului luni, 13 mai
Blocul Naţional Sindical (BNS) împreună cu cele 29 de federaţii membre organizează un miting în faţa sediului Guvernului României începând cu ora 10:00 în dimineaţa de luni.
Mitingul va fi desfăşurat sub sloganul „Respect pentru munca şi pentru cei care o desfăşoară! Angajaţii din România solicită încetarea experimentelor fiscale care îi afectează negativ”.
După protest, începând cu ora 12:00, va avea loc un marş către:
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT)
- Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS)
- şi Ministerul Finanţelor
„Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalităţii pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă şi cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, precizează reprezentanţii BNS.
România, singura țară din UE în care contribuțiile s-au mutat la oameni
Din anul 2018, România se remarcă ca singura țară din Uniunea Europeană și din lume unde contribuțiile mediului de afaceri către sistemul de securitate socială au fost transferate către salariați.
Prin urmare, contribuția la asigurările de sănătate și la sistemul de pensii s-au dublat pentru salariați, în timp ce pentru angajatori aceste contribuții au fost eliminate complet.
„Astăzi, România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din UE: 42,8% faţă de 38,6% media europeană! Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuţiile sociale percepute pentru finanţarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanţarea sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuţii plătite de persoanele asigurate, în proporţie de peste 97% aceştia fiind salariaţi. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaţilor este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevăzută de Convenţia OIM şi Codul european de securitate socială”, avertizează BNS.
România a avut a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din UE în 2023
Totodată, remunerațiile modeste și nivelul ridicat al taxelor au făcut ca România să fie a treia cea mai redusă rată de ocupare a forței de muncă în Uniunea Europeană în 2023. Țara s-a clasat după Italia și Grecia, conform datelor furnizate de Eurostat.
Numai 69% dintre cetățenii români cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani sunt angajați. Așadar, aproape o treime din populație nu este activă din punct de vedere profesional.
Conform informațiilor furnizate de BNS, în 2023, România avea o populație ocupată de 7,7 milioane de persoane, dar doar 5,6 milioane de acestea au efectuat plăți către fondurile de asigurări sociale.
Astfel, 2,1 milioane de persoane ocupate nu au contribuit financiar la aceste fonduri, deși în unele cazuri au beneficiat de serviciile acestora.
Calitatea beneficiilor sociale este extrem de redusă. La vârsta de 65 de ani, speranța de viață sănătoasă în România este de doar 4 ani. Media Uniunii Europene este de 9,5 ani pentru bărbați și 9,9 ani pentru femei.
„În contextul în care aproximativ 24% dintre pensionarii din România sunt beneficiari de pensie minimă, transferurile sociale reuşesc într-o mică măsură să reducă riscul de sărăcie. Comoditatea administraţiei fiscale şi capacitatea unor categorii socio-profesionale de a obţine un tratament preferenţial în timpul vieţii active au condus la situaţia actuală, în care o pondere redusă a lucrătorilor din România trebuie să-şi asume un cost semnificativ pentru finanţarea unui sistem de protecţie socială de care se beneficiază aproape universal. Cu alte cuvinte, în loc să lărgească baza de impunere, statul român preferă să ia mult de la cei corecţi”, subliniază sindicaliştii.
BNS îi învită pe oameni la protest
În lumina acestei situații, Blocul Național Sindical îi îndeamnă pe toți românii să se alăture acestui protest, indiferent de:
- statutul lor social
- preferințele politice
- afilierea sau non-afilierea la sindicat
- starea de angajat
- șomer
- elev
- student
- căutător de loc de muncă
- sau de calitatea de beneficiar actual sau viitor al sistemului de asigurări sociale
„Vă aşteptăm în stradă, alături de noi! Să ne facem vocea auzită şi să le spunem încă o dată, guvernanţilor, tare şi apăsat: Taxele şi impozitele voastre ne sufocă! Vrem reformă fiscală acum!”, au mai transmis reprezentanţii BNS în comunicat.