Protest anunţat pentru vineri, 9 septembrie, în faţa Ministerului Energiei!
Fabrici de renume din România, la un pas să se închidă. Zeci de mii de locuri de muncă vor fi afectate
Este vorba despre sindicaliştii din domeniul metalurgiei neferoase, care au anunţat că vor veni la Bucureşti pentru a protesta. Sindicaliştii din cadrul mai multor federaţii au tras semnalul de alarmă asupra faptului că explozia preţurilor la curent şi gaze naturale va duce la închiderea multor fabrici, iar locurile de muncă a mii de persoane vor fi astfel afectate.
Protestul va avea loc vineri, 9 septembrie, între orele 11:00-13:00, în faţa sediului Ministerului Energiei, au anunţat sindicatele afiliate la Federaţia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă şi Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom.
Într-un comunicat de presă, reprezentanţii angajaţilor au vorbit despre situaţiile dificile întâlnite deja la Alro Slatina sau Alum Tulcea.
„În acest moment Alro Slatina a închis 60% din electroliză abandonând planurile de revenire la capacitate maximă, fiind nevoiţi să trimitem sute de angajaţi în şomaj tehnic, precum şi disponibilizări ale personalului angajat închizând chiar şi Alum Tulcea, fiind nevoiţi să cumpărăm alumină din import pentru cele 2 hale rămase deschise în Alro Slatina”, se arată în comunicatul citat.
Dacă activitatea celor două mari fabrici din România s-ar opri complet, circa 20.000-30.000 de locuri de muncă ar fi afectate, direct şi indirect, atrag atenţia sindicaliştii.
Federaţia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă şi Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom cer ca autorităţile să ia „măsuri imediate” pentru sprijinirea industriei. Sindicaliştii subliniază necesitatea unui „mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt, deoarece toată populaţia din România va fi afectată, facturile vor creşte considerabil, oamenii nemaiputând face faţă scumpirilor exagerate”.
Scade TVA la energie şi în România? Ministrul Finanţelor explică de ce nu se va adopta această măsură
În urmă cu câteva zile, întrebat de ce în România nu se poate aplica măsura reducerii TVA la energie, aşa cum au decis alte state europene, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a explica că este mai important să acţionezi asupra preţului la energie şi să îl aduci „într-o zonă de rezonabilitate”, decât să aplici măsura reducerii de TVA.
„Poate cel mai important este să acţionezi asupra preţului. Eu ştiu că revine această întrebare legată de reduceri de taxe, mai ales de TVA, ştiu că este şi un partid politic care susţine lucrul acesta. Anul trecut, toată Europa a redus taxe.
Toate ţările din Europa au crescut deficitele. Când reduci taxele înseamnă încasări mai mici. Au crescut deficitele, au crescut datoriile publice, au ajuns la datorii publice istorice, care pun de altfel în discuţie chiar întregul pact fiscal care s-a adoptat în 2010 şi măsurile nu au avut succes, pentru că preţurile în continuare au crescut la energie.
Ceea ce ne interesează în primul rând este să punem preţurile la energie într-o zonă de rezonabilitate, pentru că au fost zile în care am avut cele mai mari preţuri din Europa”, a afirmat Adrian Câciu, după şedinţa de Guvern de joi, 1 septembrie.