UPDATE 19:20
Autmobile Dacia a anunţat printr-un comunicat remis în jurul orei 19:00 că protestul organizat de câteva sute de salariaţi ai Uzinei Vehicule a fost continuat şi de salariaţii din schimbul doi, cu un număr similar de persoane. Reprezentanţii Dacia consideră că protestul salariaţilor este ilegal şi anunţă că şi Sindicatul Automobile Dacia s-a desolidarizat de participanții la greva spontana şi confirmă că protestul este ilegal.
"În data de 20 martie 2013, câteva sute de salariati ai Uzinei Vehicule au încetat lucrul şi au declanşat un protest ilegal. Acesta a continuat la schimbul doi, cu un număr similar de persoane. În acelaşi timp, peste 80% din salariaţii platformei au continuat activitatea în mod responsabil, pentru a respecta angajamentele faţă de clienţi", se menţionează în anunţul Automobile Dacia.

Salariaţii care au părăsit posturile de lucru în data de 20 martie nu vor fi plătiţi pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru, se precizează în sursa citată.

"Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a fost notificat că protestul este ilegal. În răspunsul scris către conducerea Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanții la greva spontană şi confirmă că protestul este ilegal".

 

”În dimineaţa aceasta, o parte din angajaţii Uzinei de Vehicule de pe platforma Dacia au declanşat un protest prin care solicită atât modificarea unor prevederi contractuale cât şi a unora care ţin de salarii. Este vorba despre un protest la care participă câteva sute de angajaţi ai Uzinei de Vehicule, adică doar o parte din numărul total al angajaţilor. De la secţia de producţie a cutiilor de viteze şi şasiuri nu participă niciun angajat. Ca în fiecare an, la Dacia au loc negocieri privind contractul colectiv de muncă. În acest an, negocierile au fost demarate la sfârşitul lunii februarie, iar finalizarea acestora ar urma să se aibă loc cel târziu în aprilie”, a afirmat Anca Oreviceanu, directorul de comunicare al Grupului Renault în România.
Oficialul Renault Group a menţionat totodată că, la ora actuală, producţia la Uzina de Vehicule este oprită, iar consecinţele nu pot fi încă estimate. ”În prezent, producţia la Vehicule este oprită. Consecinţele care decurg din acest protest nu pot fi încă estimate, dar se va analiza situaţia”, a menționat Anca Oreviceanu. Cu puține excepții, protestele unei părți a angajaților Automobile Dacia se reiau în fiecare an în preajma momentului în care negocierile privind contractul colectiv de muncă se apropie de finalizare.
La protest participă salariaţi din primul schimb, de la mai multe secţii ale uzinei de la Mioveni. Principala revendicare este legată de cuantumul creşterilor salariale din acest an.
Sursa: Agerpres