Aproximativ 200 de angajaţi ai Televiziunii Publice protestează luni în faţa instituţiei, fiind nemulţumiţi de decizia de restructurare a posturilor.
Angajaţii TVR sunt nemulţumiţi şi de modul în care se fac evaluările, dar şi de criteriile pe baza cărora se vor face disponibilizările.
Pe 28 august, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat Programul de redresare economică a instituţiei, care prevede între altele şi restructurări.
Iniţial, numărul angajaţilor care urmau să fie disponibilizaţi era de 962, dar ulterior, CA a aprobat modificarea schemei organizaţionale propusă în Programul de redresare economică a instituţiei, astfel încât vor fi desfiinţate 872 de posturi, scrie Agerpres.
UPDATE: Radu F. Alexandru (PDL) îi îndeamnă pe angajaţii TVR să respingă decizia privind concedierile
Senatorul democrat-liberal, Radu F. Alexandru, le-a adresat un apel angajaţilor postului public de televiziune să respingă decizia conducerii instituţiei cu privire la disponibilizările din TVR, asigurându-i că "Justiţia îi va apăra în faţa oricăror abuzuri".
"Într-un moment de grea cumpănă atât pentru postul naţional de televiziune cât şi pentru angajaţii postului, fac un apel către toţi profesioniştii, către toţi oamenii oneşti din TVR să nu se lase timoraţi, să respingă orice decizie a unei conduceri aflate în afara legii şi să fie siguri că Justiţia îi va apăra în faţa oricăror abuzuri", scrie în apelul semnat de secretarul Comisiei de cultură, mass-media a camerei superioare a Parlamentului.
Apelul senatorului PDL vine în contextul în care aproximativ 500 de angajaţi ai SRTv s-au adunat luni dimineaţă în curtea instituţiei şi protestează faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi.
Radu F. Alexandru îl acuză pe preşedintele-director general al TVR Claudiu Săftoiu şi Consiliul de Administraţie că "nu au acţionat nicio clipă în beneficiul instituţiei, ci ca un comando de mercenari, puşi să cucerească şi să supună TVR".
Potrivit acestuia, decizia privind organizarea şi componenţa Comisiilor de evaluare şi de judecare a contestaţiilor "se pare că nici măcar nu a fost supusă votului CA şi aparţine în exclusivitate lui Claudiu Săftoiu’, care, în opinia sa, ‘se expune sancţiunilor Codului penal, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată".
UPDATE 2: Angajaţi ai studiourilor teritoriale ale TVR din Craiova, Timişoara şi Târgu Mureş au organizat proteste, nemulţumiţi de modul în care conducerea centrală a televiziunii publice a anunţat că va face disponibilizări.
La Craiova, câteva zeci de salariaţi ai Studioului Teritorial al TVR au declanşat un protest spontan, în semn de nemulţumire faţă de modalitatea prin care actuala administraţie intenţionează să restructureze televiziunea publică, proces în urma căruia 12 angajaţi de la TVR Craiova îşi vor pierde locurile de muncă. Salariaţii nemulţumiţi contestă atât procedura de selecţie în urma căreia se vor face disponibilizările, cât şi legalitatea actelor emise de conducere televiziunii publice pentru acest proces.
"Contestăm regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea selecţiei angajaţilor SRTV în baza căruia se vor face disponibilizările în televiziunea publică, pentru că nu a fost aprobat de consiliul de administraţie şi îl considerăm total neobiectiv. De asemenea, contestăm şi organigramele subsecvente, pentru că nici acestea nu au fost trecute prin consiliul de administraţie şi avem multe semne de întrebare asupra legalităţii actelor emise de către administraţie pentru derularea acestui proces", a declarat Ramona Moroşanu, preşedintele Sindicatului pentru unitatea salariaţilor din televiziune al TVR Craiova.
Ea a spus că angajaţii sunt obligaţi să completeze o cerere prin care solicită, practic, de bună-voie, să fie evaluaţi.
"Mai mult, suntem obligaţi să luăm la cunoştinţă şi să fim de acord cu prevederile regulamentului mai sus-menţionat care, la art.25, prevede că poate fi modificat prin ordin al preşedintelui-director general al SRTV. Pe lângă toate acestea, niciunul dintre documentele în baza cărora se face restructurarea nu a fost semnat de nimeni din conducerea SRTV, ceea ce înseamnă că nimeni din administraţie nu îşi asumă responsabilitatea consecinţelor acestei restructurări", a afirmat Ramona Moroşanu.
La Timişoara, circa 40 de angajaţi ai Studioului TVR au protestat în faţa televiziunii regionale.
"Protestul este spontan. Considerăm că modul în care se doreşte a se face evaluarea este incorect, deoarece evaluarea devine concurs, iar angajaţii trebuie să solicite, ei înşişi, fişa prin care să ceară să fie evaluaţi", a declarat liderul de sindicat al TVR Timişoara, Gheorghe Gapşa.
La Studioul TVR Timişoara sunt 125 de salariaţi, din care ar urma să rămână 100.
Şi la Târgu Mureş, peste 20 de angajaţi ai Studioului TVR au protestat în faţa sediului, împotriva concedierilor colective anunţate. La Studioul Teritorial Târgu Mureş există aproximativ 60 de angajaţi.
Pe 28 august, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat Programul de redresare economică a instituţiei, care prevede, între altele, şi restructurări.
Iniţial, numărul angajaţilor care urmau să fie disponibilizaţi era de 962, dar ulterior, consiliul de administraţie a aprobat modificarea schemei organizaţionale propusă în Programul de redresare economică a instituţiei, astfel încât vor fi desfiinţate 872 de posturi.