Greva transportatorilor se transformă într-o „revoluție”?
Revolta șoferilor se transformă într-o „revoluție”? Transportatorii au pătruns prin forțarea barajului Poliției și se îndreaptă către sediul Guvernului. Aceștia amenință că vor asalta Capitala.
Șoferii au decis să își exprime nemulțumirile în fața Guvernului și au trecut peste barajul instituit de Poliție la Chiajna.
Deși au încercat să negocieze cu autoritățile, nu au ajuns la nicio înțelegere. Transportatorii au depășit barajul Poliției din Chiajna și se îndreaptă spre București, scandând „Revoluție”. Sunt hotărâți să-și mențină camioanele și utilajele pe străzi până când revendicările lor vor fi soluționate.
„Stop mafia RCA!”
„Noi murim şi voi vă daţi sporuri!”
„Vrem plafonarea RCA la 5000 de RON!”
„Jos mafia ASF!”, au strigat oamenii furioși.
Probleme şi la Cluj
În prezent, circulația rutieră se confruntă cu dificultăți semnificative pe Drumul Național 1, în zona ieșirii din Cluj-Napoca spre Gilău. Poliția Rutieră le sugerează șoferilor să opteze pentru rute ocolitoare.
„În contextul protestului transportatorilor de mărfuri desfăşurat pe DN1 E60-Gilău-Floreşti-Podul N-Mănăştur şi retur, informăm asupra traficului îngreunat raportat şi în această după-amiază pe acest sector de drum, astfel că recomandăm alegerea rutei alternative, respectiv Centura de Nord – cartier Grigorescu – localitatea Floreşti.
În cazul în care vă aflaţi în traficul îngreunat de protest, vă recomandăm să vă păstraţi calmul şi să evitaţi orice confruntare! Respectaţi regulile de circulaţie!”, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj.
Revendicările protestatarilor
Protestatarii, atât cei din transport, cât și fermierii, au o listă cu revendicări. Așadar, ei cer:
- plafonarea prețurilor RCA
- evitarea unor duble taxări
- măsuri de fluidizare a traficului prin vămi
- acordarea alocației de cazare fără documente justificative și în mediul privat, așa cum se întâmplă în sectorul bugetar
- introducerea unei alocaţii de hrană neimpozabilă pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă
- reglementarea unei legi anti-dumping care să pedepsească prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate
- posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport
- controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României să se facă așa cum se face și în cazul celor românești
- ușurarea accesului camioanelor românești în Portul Constanţa, aglomerat de fluxul mare de camioane ucrainene
Sorin Grindeanu, discuții cu transportatorii nemulțumiți
Joi, ministrul Transporturilor a avut o întâlnire cu reprezentanții unor asociații de transportatori, iar Sorin Grindeanu a declarat că dialogul va continua și în ziua de miercuri a săptămânii viitoare.
Reprezentanții Ministerului Transporturilor au anunțat că Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, s-a întâlnit dimineața aceasta la sediul MTI cu reprezentanții Confederațiilor și Asociațiilor relevante ale transportatorilor.
Împreună cu reprezentanții de la COTAR, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 și APULUM, s-a stabilit să continue discuțiile în săptămâna următoare. Conform informațiilor furnizate, accentul va fi pus pe găsirea unor soluții realiste și realizabile pentru a aborda provocările cu care se confruntă transportatorii.
În a doua zi de protest, transportatorii din întreaga țară au aderat la mișcare. Numeroase camioane s-au îndreptat spre București pentru a susține protestul angajaților din industria transporturilor care au blocat circulația pe centura Capitalei.