Documentul prevede, printre altele, modificări ale sistemului judiciar, în special în privinţa controlului procurorului şef asupra procurorilor publici. Trebuie menționat că acest aspect este considerat ineficient şi este criticat de manifestanţi, potrivit agerpres.ro
Explicația lui Borisov
Proiectul a fost înaintat luni parlamentului de către partidul GERB al premierului Borisov, care doreşte să obţină un „acord larg” din partea celorlalte grupuri parlamentare în privinţa alegerii unei adunări constituante reprezentative.
„Poporul vrea reprezentare maximă … Singura cale este cu o nouă Constituție”, a transmis Boiko Borisov.
De asemenea, acesta a anunţat vineri că va demisiona în ziua în care parlamentul va decide cu privire la alegerea unei adunări constituante.
Reacția protestatarilor
Protestatarii s-au opus planurilor guvernului, în pofida faptului că au cerut o adunare constituantă pe lângă demisia guvernului şi a procurorului-şef la începutul acţiunilor de protest, pe 9 iulie.
„Nu dorim ca mafia să scrie noua Constituţie”, a declarat luni pentru postul naţional de radio un activist prezent la un protest în faţa clădirii Ministerului Justiţiei.
Preşedintele pro-rus Rumen Radev şi socialiştii din opoziţie acuză, la rândul lor, guvernul de corupţie, comportament asemănător mafiei şi dependenţă de oligarhi.
„O criză precum cea actuală nu va fi vindecată cu propuneri de modificări constituţionale, ci cu o demisie imediată”, a declarat Radev la un protest împotriva guvernului, desfăşurat luni seara la Varna.