Mii de elevi din școlile primare și secundare din Ungaria, profesori și părinți au format miercuri dimineață lanțuri umane prin centrul Budapestei în sprijinul cadrelor didactice care luptă pentru salarii mai mari și al celor concediate pentru că au protestat.
Proteste la nivel național în Ungaria
Profesorii au lansat o campanie „Vreau să predau” și au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari și rezolvarea problemelor din sistem.
Sindicatele organizează miercuri și o grevă a profesorilor la nivel național. După greva profesorilor din ianuarie, guvernul a restricționat dreptul la protest. Mai mulți profesori au fost concediați săptămâna trecută la un liceu din Budapesta pentru că s-au alăturat protestului.
Miercuri dimineața, elevii au format un lanț care se întindea pe kilometri prin Budapesta. Unii au afișat pancarte cu mesajele „Fără profesori, fără viitor” și „Cine va preda mâine?”, în timp ce mașinile care treceau prin zonă au claxonat în semn de susținere, potrivit Reuters.
Mii de elevi și profesori sunt așteptați să participe miercuri seara la o demonstrație în fața parlamentului.
Profesorii nemulțumiți de salariile mici
Profesorii maghiari cer de mult timp, printre altele, salarii mai mari și o reducere a volumului de muncă. Deși nesupunerea civilă nu este o formă de acțiune reglementată din punct de vedere legal, educatorii au apelat la ea după ce dreptul lor la grevă le-a fost practic retras printr-un decret guvernamental în februarie.
De la începutul noului an școlar, luna trecută, elevii au organizat proteste în sprijinul profesorilor și al revendicărilor acestora, iar sindicatele profesorilor au făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg împotriva refuzului guvernului de a le interzice dreptul la grevă.
„Eram în drum spre etajul al doilea pentru a preda o oră și, înainte de a suna clopoțelul, am primit un telefon de la director. M-a rugat să mă duc în biroul său și am bănuit imediat despre ce va fi vorba.
Reprezentanții districtului școlar mă așteptau și mi-au spus că sunt doar executanți, că nu au niciun comentariu, iar apoi mi-au înmânat o hârtie în care mi-au spus că îmi încetează contractul de muncă în calitate de angajat public”, a povestit un profesor, potrivit Telex.
Concedierea sa nu îl va afecta doar pe el, ci și pe elevii săi, mai ales că elevii clasei sale vor absolvi în acest an: „ne pregătim pentru absolvire și pentru balul de absolvire cu clasa mea, iar acum toate acestea se vor întâmpla fără mine”.
Probleme pentru guvernul Orban
Premierul Viktor Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv la 3 aprilie, se confruntă cu o provocare tot mai mare, în condițiile în care economia se îndreaptă spre recesiune.
Guvernul a declarat că va majora salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va elibera fondurile de redresare ale UE pentru Ungaria, care au fost blocate pe fondul unei dispute privind statul de drept.