În cea de-a patra zi a pichetărilor sindicale, sindicaliştii din poliţie şi din penitenciare au continuat protestele la sediile MAI și Ministerului Muncii.
Potrivit reprezentanților sindicatului, la ora 10.30, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a primit o delegatie a protestatarilor, incluzând conducerea centrală a SNPPC.
Discutiile au fost purtate, în principal, pe marginea problemelor generate de neaplicarea integrală a Legii-cadru 153/2017 a salarizării.
Ce spune ministrul Lucian Bode?
Ministrul Lucian Bode a precizat că, având în vedere importanța activitatii MAI, susține aplicarea a 1/2 din restanța existentă în acest moment, adică o tranșă anuală. De asemenea, există o intenție de majorare a sporului de suprasolicitare neuropsihică, de la 10%, la 15%, în cazul în care și alte ministere insistă cu acordarea sporului de complexiate, în cuantum de 15%, susțin sindicaliștii din poliție
Protestatarii s-au mutat de la MAI la Ministerul Muncii, unde ministrul Budăi a coborât în mijlocul protestatarilor. Acesta a comunicat că există o intenție de a se acorda, tot în parte, restanța salarială în discuție, rezultată din Legea 153/2017 (în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, lege modificată prin OUG în ultimii doi ani);
Protestele vor continua și în această săptămână
Sindicaliștii din Poliție susțin că își doresc concretizarea revendicărilor, așa cum le-au solicitat. Ei au anunțat că până la concretizarea acestor promisiuni, prin OUG, vor continua protestele după calendarul anunțat.
„Miercuri, 17 august, începând cu ora 10.00, la Guvern – Piața Victoriei, de unde vom pleca la sediile PSD și PNL (mai ales că, după ora 13.00, este preconizată începerea ședinței de Guvern, care va decide măsurile fiscal-bugetare pentru acest an și, în consecință, și soarta financiară a familiei noastre ocupaționale);
Joi, 18 august, ora 10,00 – Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Cerem respectarea legii și a oamenilor care asigură siguranța cetățenilor și a statului!”, susțin sindicaliştii din poliţie şi din penitenciare.
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual este cel mai mare sindicat din România și singurul cu reprezentativitate proprie la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
Întemeiat la 21 decembrie 2004, SNPPC s-a dezvoltat, în timp, formând Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România (FSNPPC), cea mai mare organizație de profil, cu reprezentativitate în domeniul ordinii și siguranței publice gestionate de către Ministerul Afacerilor Interne, partener de dialog social al MAI, negociator și semnatar al acordurilor și contractelor colective privind raporturile de serviciu.
SNPPC are, în prezent, 74 de birouri teritoriale și peste 40.000 de membri în toată țară. Prin extindere și număr de membri, SNPPC este cel mai important sindicat din Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și din multe alte structuri ale MAI.