Ar putea avea loc proteste în Republica Moldova după suspendarea din funcţie şi reţinerea procurorului general Alexandr Stoianoglo.
Renato Usatîi îi îndeamnă pe moldoveni să iasă în stradă
Renato Usatîi, fostul primar de Bălţi şi fost lider al formaţiunii “Partidul Nostru”, îi cheamă pe moldoveni să iasă în stradă şi să protesteze faţă de abuzurile împotriva procurorului general: “Noua putere face exact ce critica la puterea anterioară. Trebuie să oprim dictatura!”
Usatîi le-a transmis şi “colegilor primari” să nu tacă din gură în acest moment şi să se alăature protestelor. “Poate el a și comis greșeli, ca și noi toți, dar cu siguranță nu a fost un corupt sau nemernic”, a mai spus Renato Usatîi despre Alexandr Stoianoglo, într-o filmare postată pe pagina sa de Facebook.
“A avut loc ceva îngrozitor. Eu înțeleg foarte bine tragedia acestor evenimente. Știam că pe Stoianoglo doreau să-l demită din funcția de procuror general, pentru ca în loc să pună o maimuță docilă, care va îndeplini toate comenzile. Noua putere face exact ce critica la puterea anterioară. Trebuie să oprim dictatura! (…)
Îi rog pe colegii din Partidul Nostru să discute cu oamenii ca să fim pregătiți să mergem la Chișinău, pentru a salva viața și onoarea acestui om. Poate el a și comis greșeli, ca și noi toți, dar cu siguranță nu a fost un corupt sau nemernic”, a transmis Renato Usatîi.
Puterea îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de abuz în serviciu şi corupţie pasivă
Săptămâna aceasta, pe 5 octombrie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost reţinut, în urma plângerii înaintate către Consiliul Superior al Procurorilor de Lilian Carp, deputat PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate).
Procurorul Victor Furtună a fost numit, la câteva ore distanţă, pentru a investiga cazul. Au avut loc percheziţii în biroul şi la domiciliul lui Alexandr Stoianoglo, care a fost ulterior reţinut pentru 72 de ore, scrie realitatea.md.
Deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru Securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă.
Presiuni uriaşe pentru demiterea lui Stoianoglo
Suspendarea din funcție nu este una întâmplătoare. Odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandr Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia.
Astfel, după ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă având în vedere presiunile generate, deputaţii PAS au mers mai departe. Aceștia au modificat legea cu privire la procuratură, astfel încât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.
În cursul zilei de luni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări. El declara atunci că Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.
Totodată, Alexandru Stoianoglo a mai prezentat și o serie de probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi PAS.
În același timp, cu doar o zi înainte de a fi suspendat din funcție, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.
El a mai adăugat ferm că există o serie de legături la nivel înalt. Procurorul general spunea că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko. Acesta i-ar fi oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, iar în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media, a mai adăugat el.