Proteste fără precedent în Ungaria! Guvernul de la Budapesta a modificat regulile privind avortul
Peste 1.000 de unguri au protestat miercuri împotriva unei modificări a regulilor privind avortul, care a intrat în vigoare la 15 septembrie și despre care grupurile pentru drepturile femeilor spun că le va „umili” și chinui pe femei, în timp ce nu va avea niciun efect asupra numărului de avorturi.
Conform normelor modificate de guvernul premierului conservator Viktor Orban, femeile însărcinate trebuie să prezinte dovezi de la furnizorul lor de servicii medicale privind un semn definitiv de viață, interpretat în general ca fiind bătăile inimii fătului, înainte de a solicita procedura.
Guvernul nu a oferit niciun motiv pentru această schimbare și a negat că aceasta ar însemna o înăsprire a normelor. Unii analiști politici au afirmat că aceasta ar putea avea ca scop câștigarea de voturi pentru partidul Fidesz al lui Orban din partea partidului de extremă-dreapta „Patria noastră”, care a câștigat locuri în parlament pentru prima dată în aprilie și care a făcut campanie pentru aceste modificări ale normelor privind avortul.
„Deși guvernul pretinde că este „pro-viață”, aceste măsuri nu protejează nicio viață: scopul real al restricției pe furiș este umilirea femeilor și exercitarea controlului asupra vieții femeilor”, au declarat organizatorii într-un comunicat.
Protestatarii au cerut condiții de viață sigure pentru femeile care vor să devină mame
Ei au cerut guvernului Orban să asigure condiții de viață sigure pentru femeile care așteaptă copii și să facă contracepția accesibilă tuturor.
Protestatarii, dintre care unii purtau pancarte pe care scria „Corpul meu, viața mea, decizia mea” sau „Contracepție gratuită pentru toată lumea”, s-au adunat în fața parlamentului ungar și intenționau să mărșăluiască până la Ministerul de Interne, care a elaborat reformele.
„Cred că este o cerință foarte proastă, deoarece avortul în sine este… o experiență extrem de traumatizantă”, a declarat Laura Fekete, o studentă de 22 de ani, referindu-se la schimbarea care înseamnă că femeile trebuie să fi auzit efectiv bătăile inimii fătului.
„Cred că depinde de fiecare individ în parte să decidă dacă vrea sau nu să aibă un copil… iar guvernul nu ar trebui să se amestece în asta.”
Ce prevăd normele actuale
Normele actuale permit femeilor maghiare să solicite un avort în caz de viol, în cazul în care sarcina prezintă riscuri pentru sănătatea mamei, în cazul unui handicap grav al copilului nenăscut sau în cazul unei crize personale grave.
Conform statisticilor oficiale, numărul avorturilor a scăzut anul trecut în Ungaria la aproximativ 22.000, de la peste 90.000 în 1990.
Polonia din apropiere, una dintre cele mai devotate țări catolice din Europa, are o interdicție aproape totală a avortului, scrie Reuters.