🇫🇷 The protest in Paris has only just started and Macron’s thugs are already causing chaos 😑pic.twitter.com/zAW2lzSJQJ
— Nat (@Arwenstar) May 1, 2023
Franta este în continuare sub semnul protestelor. Sindicatele au convocat peste 300 de mitinguri, care au început încă de luni dimineaţă. Autorităţile se aşteaptă la între 500.000 şi 650.000 de participanţi. Doar la Paris se prevede participarea a 100.000 de manifestanţi.
În ultimii ani, de 1 Mai între 100.000 şi 160.000 de francezi au luat parte la manifestaţii în Franţa.
Grevele împotriva controversatei reforme a pensiilor au continuat pe parcursul weekendului, perturbând traficul aerian.
Poliţia s-a pregătit pentru eventuale violenţe, la mijlocul zilei situaţia era însă în cea mai mare parte relaxată.
Drone la Paris pentru monitorizarea protestelor
Pentru prima dată, la Paris şi în principalele oraşe urmau să fie folosite şi drone pentru monitorizarea protestelor.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a promulgat la mijlocul lui aprilie legea cu privire la reforma sistemului de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani, după validarea ei de către Consiliul constituţional. După decizia Consiliului constituţional, sindicatele franceze i-au cerut ”în mod solemn” preşedintelui Macron să ”nu promulge legea”, solicitare ignorată de şeful statului francez.
Separat, Consiliul constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum asupra reformei pensiilor. O nouă cerere pentru referendum a fost depusă şi ar urma să fie analizată de Consiliu la începutul lunii mai.
Agenția Fitch a scăzut ratingul Franței
Trebuie spus că la sfârșitul lunii aprilie, în ultima sa analiză, agenția de rating Fitch a apreciat că tensiunile sociale legate de reforma pensiilor vor complica consolidarea conturilor publice. Din acest motiv, ratingul Franței a scăzut de la AA la AA- , cu o perspectivă stabilă.
Agentia a invocat creșterea datoriei și a deficitului bugetar, dar și tensiunile sociale din jurul reformei pensiilor. Ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno le Maire, a regretat această „evaluare pesimistă”, considerând că Fitch „subestimează consecințele reformelor” implementate de Guvern. Ministrul nu și-a putut însă ascunde o oarecare nervozitate.
Macron vrea să se implice în dezbateri publice
Pe de altă parte, protestele din Franța l-au determinat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, să declare public că își dorește dezbateri pe marginea acestui subiect fierbinte. El a semnalat, în urmă cu o săptămână, intenția de a se implica activ în dezbaterile publice, pentru clarificarea aspectelor legate de reforma pensiilor pe fondul stării generale de nemulțumire.
Macron a subliniat necesitatea reformei pensiilor, inclusiv a creșterii vârstei de pensionare, dar a admis că anumite aspecte trebuie îmbunătăţite.
„Trebuie să mă reimplic în dezbaterea publică, pentru că există lucruri care nu sunt clare. Dorinţa mea este ca organizaţiile sindicale să revină, să fie definită o agendă de negocieri până la vară şi să continuăm negocierile până la sfârşitul anului”, a subliniat Macron, într-un interviu preluat de cotidianul Le Figaro.