Francezii par extrem de nemulţumiţi de deciziile autorităţilor în contextul pandemiei şi au ieşit din nou în stradă, sâmbătă, pentru a protesta. Au existat şi episoade violente.
Sâmbătă, în Franţa, zeci de mii de persoane au protestat împotriva restricţiilor impuse în contextul pandemiei. El cel de-al şaselea weekend consecutiv în care oamenii au ieşit în stradă împotriva unor măsuri mai stricte anti-COVID-19 impuse de autorităţi, relatează agenţia dpa.
Ce nemulţumiri au oamenii care au ieşit la proteste, mai exact?
Circa 200 de demonstraţii au avut loc în toată ţara. Cele mai multe dintre ele au fost paşnice, dar în Montpellier, în sudul Franţei, au avut loc confruntări între participanţii de stânga şi cei de dreapta, potrivit imaginilor difuzate de televiziune.
Oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de deciziile autorităţilor privind vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din domeniul sănătăţii, însă au protestat şi împotriva aşa-numitului “paşaport sanitar” care oferă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării negative la COVID-19.
Acest “paşaport sanitar” trebuie să fie prezentat de către persoanele care merg în restaurante sau cinematografe, atunci când călătoresc cu trenul pe distanţe lungi şi, în unele locuri, atunci când intră în centrele comerciale.
Relaxarea restricţiilor în Franţa în ultimele luni nu a fost legată de testarea obligatorie.
Depresie, anxietate, tulburări de somn şi chiar gânduri suicidare, toate ca urmare a pandemiei de COVID-19
În altă ordine de idei, tot în Franţa, un sondaj recent indică faptul că efectele pandemiei provoacă în continuare probleme majore de sănătate mintală în rândul populaţiei.
Circa 13% dintre persoanele care au participat la sondaj au arătat semne de depresie, în timp ce 19% suferă de anxietate, iar 59% de tulburări de somn, au anunţat vineri autorităţile sanitare franceze. Circa 9% dintre cei intervievaţi s-au confruntat cu gânduri suicidare.
Cu toate acestea, proporţia persoanelor cu tulburări de somn şi depresie a scăzut în comparaţie cu un sondaj similar realizat în aprilie.
Per ansamblu, 80% dintre participanţi s-au declarat mulţumiţi de calitatea vieţii, o scădere de 4% de la începutul pandemiei.
Sursă foto: Pixabay