Proteste în Germania, la o fabrică Tesla. De ce a ieșit lumea în stradă

Tesla, masini

SURSA FOTO: Dreamstime

Sute de protestatari s-au confruntat cu forțele de poliție vineri în apropierea fabricii Tesla din Grünheide, lângă Berlin, în timp ce unii dintre ei au încercat să pătrundă în uzina de producție a vehiculelor electrice, conform relatărilor din The Guardian.

Planurile de extindere afectează mediul înconjurător

Aproximativ 800 de persoane au participat la protest, conform grupului organizator Disrupt Tesla, care susține că extinderea fabricii ar afecta mediul înconjurător. Tesla a fost subiectul unor critici puternice încă de la deschiderea fabricii în martie 2022, iar planurile de extindere într-o zonă forestieră din apropiere au stârnit noi controverse, în contextul eforturilor de creștere a capacității de producție.

În februarie, orașul gazdă al fabricii a respins planurile într-un referendum neobligatoriu din punct de vedere legal. Încă de atunci, protestatarii s-au instalat într-o tabără în semn de dezaprobare. În martie, fabrica a fost închisă timp de o săptămână din cauza unui presupus incendiu care a afectat alimentarea cu energie electrică. Un grup separat de protestatari cunoscut sub numele de Volcano Group a revendicat incendiul, cerând „distrugerea completă a gigafabricii”.

Imaginile din timpul protestului de vineri au arătat grupuri de oameni cu șepci și măști albastre, provenind din zonele împădurite din apropiere și încercând să pătrundă în incinta companiei, în timp ce forțele de poliție încercau să-i oprească, inclusiv prin folosirea forței. Cel puțin un protestatar a fost reținut.

Reacția lui Elon Musk, CEO-ul Tesla

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a reacționat pe platformele sale de socializare întrebând de ce poliția permite protestatarilor de stânga să acționeze fără restricții și afirmând că aceștia nu au reușit să intre în fabrică. Tesla, care a desființat departamentul de comunicare în 2020, nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la situație.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Disrupt Tesla, Ole Becker, grupul protestatar dorește să sublinieze impactul negativ al fabricii asupra mediului, menționând distrugerea provocată în țări precum Argentina sau Bolivia de activitățile miniere legate de extragerea litiului, o resursă esențială pentru bateriile vehiculelor electrice.

„Suntem aici astăzi pentru a atrage atenția asupra fabricii Tesla din Grünheide și impactul său asupra mediului local”, a declarat Becker pentru Reuters.

Autoritățile au confirmat că protestatarii au încercat să pătrundă în incinta fabricii, dar au fost opriți, iar mai multe persoane au fost arestate. Au fost înregistrate și câteva sesizări referitoare la persoane rănite.

„Ne angajăm să protejăm dreptul la adunare, dar suntem, de asemenea, responsabili pentru menținerea ordinii și siguranței publice. Acest lucru înseamnă că vom interveni atunci când este necesar”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Brandenburg, Mario Heinemann.

Unii dintre manifestanți au vandalizat câteva mașini Tesla și au provocat distrugeri la un depozit de mașini din apropiere, folosind artificii și vopsea, conform purtătorului de cuvânt al poliției.

Tesla a anunțat la începutul acestei săptămâni că va închide fabrica pentru o zi, vineri, fără a oferi o explicație specifică.