Un total de 37 de piloți de rezervă din cei 40 de membri ai unei unități de elită a Forțelor Aeriene Israeliene (IAF) au anunțat că vor absenta de la un antrenament programat în această săptămână, în semn de protest față de revizuirea judiciară a guvernului.
Escadrila 69 a Forțelor Aeriene este una dintre unitățile de top din cadrul IAF. Acesta operează avioanele avansate F-15 Thunderbird care servesc ca armă de atac cu rază lungă de acțiune a armatei israeliene.
Piloții israelieni refuză să se antreneze
Aceștia au declarat că vor reveni la antrenamentele obișnuite doar în cazul în care guvernul premierului Benjamin Netanyahu va înceta încercările de a împinge controversatul pachet de reforme spre aprobare de către legislatori.
„Miercuri, 8 martie, ne vom dedica timpul discursului şi gândirii despre democraţie şi unitatea poporului, aşa că nu ne vom prezenta la serviciul de rezervă în acea zi”, au comunicat rezerviştii într-o scrisoare ajunsă în presa israeliană.
În plus, circa 50 de piloţi rezervişti cu o înaltă pregătire au avut vineri o reuniune fără precedent cu Tomer Bar, în care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea slujirii unei ţări a cărei democraţie este pusă în pericol de controversata reformă judiciară, care urmăreşte să submineze independenţa justiţiei şi politizarea acesteia.
„Prieteni, sunteţi voluntari în serviciul de rezervă activă pe termen lung. Sunteţi angajaţi, dedicaţi şi dispuşi să vă sacrificaţi pentru această sarcină grea care apasă pe umerii voştri. Responsabilitatea noastră comună este de a menţine capacitatea Forţelor Aeriene, de a-şi îndeplini sarcinile şi de a-şi menţine coeziunea şi competenţa”, a scris Bar într-o scrisoare adresată rezerviştilor săptămâna trecută.
„Sunt conştient şi atent la dificultăţile şi provocările cu care ne confruntăm cu toţii în aceste zile”, a adăugat Bar în scrisoare, în care recunoaşte că „respectă îndoielile” pe care aceştia le exprimă.
Piloții nu sunt de acord cu noua lege impusă de Guvern
Legislația ar oferi guvernului mai multă putere de a selecta judecătorii Înaltei Curți și ar refuza instanței dreptul de a respinge orice amendamente la așa-numitele Legi Fundamentale, cvasi-constituția Israelului. Criticii spun că aceasta amenință să perturbe echilibrul dintre ramurile guvernului, în timp ce susținătorii spun că este necesară pentru a limita așa-numitul „activism judiciar”.
În ultimele săptămâni, un număr tot mai mare de rezerviști ai Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au amenințat că vor boicota serviciul militar dacă reforma nu va fi scoasă din discuție.
Mai mult, 10 soldați de luptă din unitatea care a condus una dintre cele mai istorice operațiuni antiteroriste din Israel sub conducerea regretatului frate al lui Netanyahu i-au scris premierului, spunând că acesta „sacrifică cu bună știință și cu ochii deschiși statul Israel și poporul israelian pentru propriile interese politice”.
Operațiunea Entebbe din 1976 a salvat 98 de pasageri după ce avionul lor a fost deturnat de Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și deviat în Uganda, care a fost complice la tentativa de răpire a palestinienilor.
Singura victimă a comandoului israelian în operațiunea de mare risc de pe aeroportul Entebbe a fost Yoni Netanyahu, fratele mai mare al lui Benjamin.