Organizaţiile sindicale CNSLR Frăţia şi SANITAS vor protesta, joi, la orele prânzului, în cele opt regiuni ale României şi la Bucureşti, unde Ministerul Muncii şi Ministerul Energiei vor fi pichetate. Protestatarii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de nivelul de trai scăzut.
Organizaţiile sindicale CNSLR Frăţia şi SANITAS vor protesta, joi, la orele prânzului, în cele opt regiuni ale României, dar şi la Bucureşti, unde Ministerul Muncii şi Ministerul Energiei vor fi pichetate. Protestatarii sunt nemulţumiţi că salariile sunt mici, iar nivelul de trai scăzut. De asemenea, își doresc să atragă atenţia asupra consecinţelor crizei economice.
Protestele sunt programate pentru joi, la prânz
Protestele sunt programate pentru joi, 27 octombrie, la ora 12:00, după cum a informat organizația sindicală Sanitas.
”Joi, 27 octombrie, ora 12.00, membrii SANITAS, împreună cu alte organizaţii ale C.N.S.L.R. – Frăţia, vor declanşa în cele 8 euroregiuni din ţară acţiuni de protest pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor crizei economice, care afectează în special cetăţenii cu venituri mici. Acţiunile se desfăşoară în contextul unor iniţiative similare la nivel europen”, a transmis organizația SANITAS.
În Capitală, sindicaliştii vor picheta Ministerul Muncii şi Ministerul Energiei.
”Salariile nu sunt cauza inflaţiei! Lucrătorii sunt victimele acestei crize, valoarea salariilor lor scăzând, în timp ce preţurile bunurilor cotidiene, sunt într-o continuă creştere”, au comunicat, de asemenea, reprezentanţii oragnizației CNSLR Frăţia.
Proteste similare și în Germania
Proteste similare au avut loc de asemenea în Germania, din aceleași motive. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă sâmbătă, 22 octombrie, în Berlin, Dusseldorf, Hanovra, Stuttgart, Dresda şi Frankfurt.
De asemenea, Greenpeace, unul dintre organizatori, susține că aproximativ 24.000 de oameni au participat la aceste proteste, în timp ce poliţia a evocat cifra de 1800 de protestatari reuniţi la Berlin.
„Vrem să arătăm că avem nevoie urgentă de o asistenţă financiară pentru cetăţeni care să fie echilibrată sub aspect social. Guvernul face multe, dar distribuie fondurile cu stropitoarea. Oamenii cu venituri mai mici au nevoie de mai mult sprijin decât cei înstăriţi”, a subliniat Andrea Kocsis, vicepreşedintă a ver.di, unul dintre sindicatele care au organizat protestele.
„Consider că ar fi mai bine dacă am distribui într-un mod mai corect. Sunt milionari care spun că vor să plătească impozite mai mari. Nu văd să se întâmple nimic pe acest front”, a spus Ulrich Franz, unul dintre protestatarii de la Berlin.
Protestul s-a desfăşurat după ce vineri parlamentul german a aprobat un pachet de sprijin în sumă de 200 miliarde de euro menit să protejeze companiile şi gospodăriile de impactul creşterii explozive a preţurilor la energie, care a făcut ca în septembrie inflaţia să atingă cel mai ridicat nivel înregistrat de peste 25 de ani în Germania, 10,9%.
Pachetul include acordarea, o singură dată, a unei sume care să acopere o factură lunară la gaze pentru gospodării şi întreprinderile mici şi medii, precum şi un mecanism de limitare a preţurilor, din martie.