Proteste în mai multe spitale din România

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, în urma scăderilor salariale. În acelaşi timp, la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova protestează în jur de 450 de medici şi asistente, din aceleaşi motive.

O parte a angajaţilor Spitalului Bagdasar Arseni au protestat şi vineri, iar luni dimineaţă au reluat protestele în curtea unităţii medicale, reclamând că au ajuns să piardă din venituri chiar şi 1.700 de lei, după reducerea sporurilor. Cei mai afectaţi sunt asistenţii şi infirmierii, care spun că au scăderi salariale între 1.000 şi 1.700 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor. 

Unul dintre liderii sindicatului angajaţilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Cârstoiu a declarat pentru Mediafax că veniturile tuturor angajaţilor au fost diminuate, începând cu luna februarie.

„Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Cârstoiu.

El a adăugat că medicii au ajuns să fie plătiţi cu 5% pentru orele de gardă din timpul săptămânii.

„La medici, pentru gardă nu se foloseşte ca bază de calcul salariul de la 1 martie. Noi pentru gărzi avem un alt contract de muncă. Pentru acele ore de gardă am ca valoare de calculare a tarifului orar salariul din ianuarie, nu pe cel din martie, iar sporurile care în ianuarie erau 75% în timpul săptămânii şi 100% în weekend, la noi s-au redus la 5% în timpul săptămânii şi 10% în weekend. Adică pentru gărzile efectuate peste programul de muncă, oamenii vor primi mai puţini bani decât în ianuarie şi februarie şi probabil că vor fi destui care vor renunţa să le mai facă. De asemenea, apare problema că şi cei care vin din afara sistemului public, medicii care n-au contract cu spitalul şi vor doar să facă gărzi, vor fi plătiţi cu banii pe care îi ia un medici la debutul în profesie”, a afirmat Eleodor Cârstoiu.

Noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, scrie adevarul.ro.

În ultima perioadă au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.  

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut, vineri, că 10% din sistemul sanitar va înregistra scăderi de venituri şi a menţionat că infirmierele se numără printre cadrele medicale afectate de această scădere salarială.  

Totodată, ea a spus că va trimite o circulară în spitale prin care să ceară managerilor să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici.   Pintea a declarat, la finalul unor negocieri cu sindicaliştii din Sănătate, că regulamentul de sporuri ar putea fi modificat în funcţie de categoria de spital şi de clasificarea spitalelor făcută în urmă cu câţiva ani.