Proteste împotriva supraturismului la Barcelona
Proteste la Barcelona! Potrivit datelor poliției, sub deviza „Ajunge! Să punem limite turismului!”, aproximativ 2.800 de protestatari s-au adunat pentru a cere o schimbare a modelului economic al Barcelonei, cel mai vizitat oraș din Spania.
„Nu avem nimic împotriva turismului, ci împotriva excesului de turişti pentru că face ca viaţa în acest oraş să fie de netrăit”, a explicat unul dintre manifestanţi, Jordi Guiu, un sociolog din Barcelona în vârstă de 70 de ani.
În spatele unui banner cu mesajul „reduceţi turismul acum!”, aproximativ 2.800 de manifestanți au defilat pe străzile Barcelonei, scandând sloganuri precum „afară cu turiștii din cartierele noastre!”. Aceștia s-au oprit în fața unor hoteluri, surprinzând turiștii aflați în zonă.
Protestatarii au criticat în special impactul turismului excesiv asupra prețurilor locuințelor. Chiriile au înregistrat o creștere de 68% în ultimul deceniu, conform primăriei din Barcelona. Totodată, are consecințe grave asupra afacerilor locale, mediului și condițiilor de muncă ale angajaților din oraș, notează AFP.
„Afacerile de zi cu zi se închid pentru a face loc unui model de afaceri care nu corespunde nevoilor cartierului. Oamenii (…) nu pot plăti chiria, trebuie să plece”, a spus Isa Miralles, o muziciană de 35 de ani care locuieşte în cartierul Barceloneta.
Barcelona a fost vizitată de peste 12 milioane de turiști în 2023
Anul trecut, Barcelona a fost vizitată de peste 12 milioane de turiști, conform autorităților locale.
Pentru a facilita accesul localnicilor la locuințe, primăria a anunțat recent că intenționează să interzică închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2029.
Mișcările împotriva turismului excesiv s-au multiplicat în Spania, de la Insulele Baleare și până în Canare, trecând prin marile orașe turistice din Andaluzia, cum ar fi Malaga.
Spania, a doua destinație turistică a lumii după Franța, a înregistrat anul trecut un record de 85,1 milioane de turiști.
Catalonia a fost cea mai vizitată regiune a țării, cu peste 18 milioane de turiști, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) și Insulele Canare (13,9 milioane).
Turismul în Spania contribuie cu 12,8% la PIB și asigură 12,6% din locurile de muncă.
Supraturismul, o problemă din ce în ce mai mare în Europa
În ultimii 10 ani, supraturismul s-a extins semnificativ, afectând nu doar destinațiile consacrate din Europa, ci și orașe mai mici din Croația, Elveția, Germania sau Austria, care se confruntă acum cu un număr mare de turiști.
De la 1 iunie, Veneția a instituit o interdicție pentru grupurile de turiști mai mari de 25 de persoane. Această măsură, larg mediatizată, reprezintă cea mai recentă inițiativă prin care orașul italian încearcă să gestioneze problema supraturismului, cu care se confruntă de mai multe decenii. Mai multe puteți citi aici.