Proteste la Chișinău! Oamenii au rupt fotografii ale președintei Maia Sandu

republica moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

În cadrul protestelor de la Chișinău, susținătorii Mișcării pentru Popor au rupt fotografii ale președintei Maia Sandu, gest aclamat de mulțime. Oamenii au cerut anterior Guvernului să le achite facturile la încălzire și electricitate în această iarnă.

Susţinători ai Mişcării pentru Popor, din care fac parte Partidul Şor şi Partidul Acasă Construim Europa (PACE), au rupt în bucăţi fotografii ale preşedintei Maia Sandu, după care au dansat, călcându-le în picioare, în cursul manifestaţiei desfăşurate marţi în centrul Chişinăului, la care au fost scandate lozinci împotriva autorităţilor proeuropene ale Republicii Moldova.

Reporteri ai postului de televiziune TV8, care au acoperit mediatic manifestaţia de marţi, au relatat că mulţimea a aclamat acest gest, după ce înainte ceruse guvernului să le achite integral facturile la încălzire şi electricitate pe perioada sezonului rece.

Reacția administrației prezidențiale de la Chișinău

Postul de televiziune a încercat să obţină o reacţie a preşedinţiei de la Chişinău în legătură cu aceste „excese” care au avut loc la acţiunea de protest. Reprezentanţii instituţiei prezidenţiale au declarat că nu vor face niciun comentariu legat de acest subiect. „În Republica Moldova, fiecare persoană se bucură de libertatea de întrunire şi are dreptul la liberă exprimare”, a subliniat preşedinţia moldoveană, potrivit Agerpres.

În schimb, reprezentanţi ai Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, de guvernământ) au subliniat într-o declaraţie de presă că aceste manifestaţii de protest sunt de fapt „acţiuni de destabilizare a situaţiei în ţară”.

Protestul organizat de partidele de opoziţie proruse a transformat centrul Chişinăului într-un focar de tensiuni, notează publicaţia NewsMaker. Ambuteiaje, sloganuri, strigăte şi nervi întinşi la maximum atât din partea participanţilor indignaţi, cât şi a poliţiei, care nu i-au lăsat pe protestatari să ajungă în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

În acelaşi timp, la intrarea în oraş au fost oprite mai multe autocare şi microbuze care transportau persoane ce doreau să se alăture manifestaţiei. Poliţia susţine că multe dintre mijloacele auto nu întruneau condiţiile tehnice şi reprezentau un pericol pentru pasageri. De cealaltă parte, organizatorii mitingului acuză poliţia şi implicit guvernarea că ar fi blocat intenţionat accesul în capitală.

Manifestaţia urma să înceapă la ora 12:30 lângă Primăria Chişinăului. Luni, edilul Ion Ceban le-a sugerat participanţilor să stabilească un alt loc pentru desfăşurarea acţiunii de protest. Organizatorii s-au întâlnit cu manifestanţii din Chişinău – în majoritate persoane în vârstă – în faţa Academiei de Ştiinţe din Chişinău.

Accesul în Piaţa Marii Adunări Naţionale le-a fost interzis

O mare parte dintre persoanele care urmau să ajungă la Chişinău din diferite raioane au rămas blocate la periferia capitalei, aceasta pentru că poliţia a iniţiat verificări şi a ajuns la concluzia că o parte dintre mijloacele auto nu corespund standardelor de securitate tehnică. Altora li s-a permis totuşi să treacă. În semn de solidaritate, ceilalţi participanţi au refuzat să se deplaseze, condiţionând oamenii legii ca să fie lăsat întregul grup. Într-un final, s-a ajuns la ceartă, iar traseul Chişinău-Stăuceni a fost blocat. Ulterior, autocarele au ocupat o singură bandă.

Manifestanţii şi-au dorit să ajungă la guvern, însă accesul în Piaţa Marii Adunări Naţionale le-a fost interzis de către poliţişti. Inspectoratul General al Poliţiei anunţase încă de dimineaţă restricţii de circulaţie şi de întruniri din cauza sosirii preşedintei Greciei într-o vizită oficială. La un moment dat, câţiva participanţi la miting au încercat să forţeze cordonul de poliţie şi s-au produs îmbrânceli, au transmis reporterii NewsMaker.

Manifestanţii au scandat lozinci antiguvernamentale şi „Jos Maia Sandu!”, „Achitaţi factura!”, „Jos dictatura”, „Să-l dăm cu capul de asfalt pe Dorin Recean (premier – n.r.)!”. Manifestaţia s-a încheiat cu o rezoluţie în care au atenţionat cetăţenii moldoveni, dar şi comunitatea internaţională asupra „situaţiei dezastruoase” în care se află Republica Moldova.

La fel ca la protestul precedent, şi la finalul acţiunii de marţi manifestanţii au lansat în aer un porumbel drept „simbol al păcii”.

Oamenii au susținut că țara nu are nevoie de înarmare

Totodată, s-a accentuat faptul că Mişcarea Pentru Popor a adunat jumătate de milion de semnături în sprijinul iniţiativei de a obliga guvernul să plătească facturile cetăţenilor pentru lunile de iarnă. Prin urmare, mulţimea a insistat asupra achitării facturilor din bugetul pentru apărare al Republicii Moldova, care a fost majorat. Oamenii susţin că R. Moldova este o ţară neutră şi nu are nevoie de înarmare. Mai mult, participanţii la miting au cerut demisia prim-ministrului Dorin Recean, care, potrivit lor, a ajuns în această funcţie cu scopul de a declanşa război pe teritoriul Republicii Moldova, notează NewsMaker.md.

Potrivit Partidului ŞOR, la miting au participat peste 10.000 de oameni, iar alţi 40.000 au fost blocaţi de poliţie să ajungă la Chişinău. Poliţia nu a prezentat deocamdată propriile date cu privire la numărul participanţilor la această acţiune de protest care survine într-un context tensionat legat de informaţiile potrivit cărora Moscova ar avea în plan schimbarea actualei conduceri proeuropene de la Chişinău cu ajutorul partidelor proruse, profitând de situaţia dificilă economică a republicii.