Conform unui comunicat remis ieri de sindicatul angajaților Hidroelectrica – Hidrosind, protestul de astăzi vine după ce, începând cu data de 10 aprilie, salariaţii societăţii se află în grevă japoneză, ca prim semnal de alarma.
„În timp ce sunt înfiinţate noi posturi de conducere în structura centrală, cu salarii pe măsură, sub pretextul eficientizării activităţii sunt concediaţi câţiva muncitori cărora, într-un dispreţ total, administraţia le-a înmânat preavizele de concediere chiar în Vinerea Mare”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, în pofida profitului record pe care l-a înregistrat Hidroelectrica, aceasta nu a fost lipsită de probleme, cum ar fi investiţii nerealizate, amânarea listării la bursă, insolvenţa cu final imprevizibil a societăţii, precum şi lipsa unei politici adecvate de personal, susţin sindicaliştii.
„Deşi raportează regulat realizarea unor noi profituri record, adevăratele probleme ale Hidroelectrica încep să se vadă: investiţii nerealizate cu consecinţe asupra mii de locuri de muncă, amânarea la nesfârşit a listării la bursa pentru că societatea nu ştie sau nu doreşte să rezolve problema activelor neperformante, insolvenţa cu final imprevizibil a societăţii care asigură mentenanţa (Hidroserv), un provizorat care tinde să devină etern la nivelul conducerii, lipsa unei politici adecvate de personal care a generat o criză acută de specialişti in urma concedierilor din ultimii patru ani, starea de nemulţumire şi tensiune maximă a salariaţilor societăţii care nu mai vor şi nu mai pot să suporte modul absolut haotic în care este condusă aceasta societate”, se arată în comunicatul Hidrosind.
Noii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiţi în şedinţa AGA din 19 aprilie
Noii membri ai Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica vor fi numiţi în şedinţa din 19 aprilie a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), în baza Ordonanţei de Urgenţă 109/2011 privind guvernarea corporativă a companiilor de stat, se arată în convocatorul respectivei întâlniri.
Membrii CS vor avea un mandat de patru ani. Tot în aceeaşi şedinţă se va stabili şi forma contractului de mandat ce va fi încheiat cu aceştia. În convocatorul şedinţei din 19 aprilie nu se precizează cum vor fi selectaţi viitorii membri ai CS. Iniţial, membrii CS ar fi trebuit numiţi în şedinţa AGA din 16 ianuarie, însă acţionarii Hidroelectrica (Ministerul Energiei – 80% şi Fondul Proprietatea – 20%) au amânat acest lucru pentru o dată ulterioară, ca urmare a unui acord încheiat între cei doi acţionari, a scris recent Agerpres.
Ministerul Energiei avea la acel moment şase propuneri de candidaţi pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica: Elena Popescu, Romeo Nicu Susanu, Ilinca von Derenthall, Marcel Cobuz, Mihai Daniel Aniţei, Ionuţ Purica. Aceştia fuseseră selectaţi în urma unui proces demarat în septembrie 2016, cu ajutorul companiei de recrutare Transearch Internaţional SRL, proces care a fost însă contestat de mai mulţi candidaţi.
La rândul său, Fondul Proprietatea a propus-o pe Oana Truţă, care face parte şi în prezent din Consiliul de Supraveghere al producătorului de electricitate.
Cine sunt candidaţii actuali
Ministerul Energiei a transmis, la finele săptămânii trecute, către Hidroelectrica, propunerile sale privind noii membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) al producătorului de energie, cu menţiunea că aceştia vor fi numiţi provizoriu, pentru o perioadă de patru luni, potrivit unui document semnat de ministrul de resort, Toma Petcu, publicat pe site-ul Hidroelectrica.
Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din data de 19 aprilie. Astfel, propunerile ministerului sunt Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu.
Potrivit CV-urilor ataşate, Ioana-Andreea Lambru este secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului din august 2014. Dorin-Liviu Nistoran este directorul general al grupului Televoice şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii. Gheorghe-Gabriel Gheorghe a lucrat în Ministerul Finanţelor Publice, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar Dan-Laurenţiu Tudor este director general adjunct la Electrocentrale Bucureşti din 2015.
De asemenea, Horia-Marian Gâmbuţeanu este, din februarie, consilier detaşat la Secretariatul General al Guvernului şi lucrează, din 2014, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Andreea Negru-Ciobanu a lucrat, în perioada august 2013 – februarie 2017, la PR & Comunicare la Transelectrica şi, anterior, la televiziunea Money Channel şi la ziarul Bursa.
Constantin Niță, fost ministru al Energiei în Cabinetul Ponta, consideră că propunerile făcute de actualul Minister al Energiei pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt de-a dreptul halucinante. “Am rămas mut”, a scris Niță, pe blogul personal, după ce a citit propunerile.
Potrivit acestuia, este inacceptabil să numeşti persoane fără nicio pregătire pe energie la această companie de top. “Nu am nimic cu cei propuşi, probabil că sunt foarte bine pregătiţi pe sectorul în care activează, dar aici discutăm despre o companie care va fi listată la bursă, sper că şi la Bucureşti şi la Londra, de o companie extrem de importantă pentru economia României”, explică fostul ministru.
El confirmă faptul că sunt presiuni din partea partidelor de a-şi numi diverse persoane pe funcţii de conducere. “Este adevărat că sunt presiuni de la partide, dar, în acest caz, trebuie ca preşedinţii de partide şi ministrul să înţeleagă că, fără profesionişti, pui în pericol activitatea acestei companii”, scrie Niţă pe blog.