Guvernul din Macedonia de Nord se confruntă cu tensiuni tot mai mari. Zeci de mii de simpatizanţi ai opoziţiei naționaliste au manifestat sâmbătă la Skopie pentru a cere alegeri parlamentare anticipate.
Proteste masive în Macedonia de Nord. Guvernul se confruntă cu tensiuni
Reuniţi la apelul principalului partid de opoziţie, VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă), manifestanţii au fluturat drapeluri macedonene şi pancarte cu lozinci ostile guvernului dominat de SDSM (stânga).
Trebuie menționat că protestul are loc pe fondul temerilor din occident că Rusia ar putea folosi tensiunile din Balcani pentru a destabiliza zona, conform informațiilor transmise de afp.com
Formațiunea de dreapta naționalistă doreşte alegeri anticipate
VMRO-DPMNE doreşte alegeri anticipate practic de când guvernul a soluţionat, în 2018, o dispută cu Grecia care a împiedicat aderarea ţării la Uniunea Europeană. VMRO-DPMNE se opune acordului cu Grecia în baza căruia la numele ţării a fost adăugată menţiunea „de Nord”.
Skopje s-a confruntat ani de zile cu vetoul Greciei care i-a refuzat numele de Macedonia, de asemenea, numele provinciei ei de nord, văzând în acesta o uzurpare a moştenirii sale istorice.
Din noiembrie 2020, Bulgaria blochează aderarea Macedoniei de Nord la UE din cauza disputelor legate de limbă şi istorie.
Prezent la demonstraţie, preşedintele VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, a acuzat guvernul că a „subminat nivelul de trai, educaţia, agricultura şi economia” ţării.
Hristijan Mickovski a denunţat şi politica guvernului în ceea ce priveşte disputa cu Bulgaria.
Macedonia de Nord și Albania ar putea adera la UE
În cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Michel a declarat că deschiderea negocierilor de aderare la UE este la fel de importantă pentru cele două țări și pentru întreaga regiune, în special în lumina evoluțiilor geopolitice recente.
În cursul zilei de joi, Michel și Pendarovski au discutat despre perspectivele UE ale Macedoniei de Nord și despre modalitățile de depășire a provocărilor asociate.
Conflictul din Ucraina „a deschis un nou capitol în istoria europeană și a plasat extinderea în prim-plan”, a declarat Michel.
Discuțiile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania „ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. Aceasta este o prioritate absolută și susținem toate eforturile pentru a ajunge la o soluție reciproc acceptabilă la problema bilaterală deschisă cu Bulgaria”, a declarat Michel, potrivit Consiliului European.
Calea Macedoniei de Nord către UE este blocată în prezent de un veto din partea Bulgariei, care insistă asupra modificărilor constituției țării pentru a recunoaște minoritatea bulgară din această țară, pentru a elimina „discursul de ură” din manualele școlare și pentru a rezolva disputele privind limba și istoria.
Michel a declarat că UE va face tot ce îi stă în putință pentru a debloca procesul de aderare.