Haos total în Republica Moldova. Mii de cetățeni sunt revoltați de inflația ridicată, dar și de evoluția prețurilor la carburanți. În acest sens, în cursul zilei de duminică, mai mulți protestatari s-au adunat în fața sediului guvernului Republicii Moldova din Chişinău.
Protestatarii au cerut demisia președintelui Maia Sandu, dar și a guvernului său. Reuters scrie că acesta a fost cel mai mare protest în Republica Moldova de când Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președinte, în 2020. Deși aceasta a promis că va scăpa de corupția din țară și că va face tot posibilul pentru ca Republica Moldova să adere la UE, acest lucru încă nu s-a întâmplat, iar populația este revoltată.
În jur de 20.000 de oameni au participat la protestul de duminică, scrie Reuters. Pe de altă parte, organizatorii opoziției au declarat pentru sursa citată că numărul ar fi fost de două ori mai mare.
Republica Moldova a intrat în ”moarte clinică”
De cealaltă parte, poliția de la Chișinău anunța că doar 6.500 de persoane au fost prezente.
„Moldova este acum în moarte clinică, adusă de autorităţile actuale”, a declarat Dinu Ţurcanu, politician din partidul de opoziţie al lui Ilan Shor, un om de afaceri în exil condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari.
Menționăm faptul că principalul suspect al acestei fraude este magnatul Vlad Plahotniuc, care se află de asemenea în afara Republicii Moldovei, însă nimeni nu știe locația acestuia.
În ceea ce privește cauzele exploziei de prețuri, Republica Moldova, la fel ca și alte țări europene îşi cumpără gazul de la gigantul rus Gazprom conform unui contract încheiat anul trecut. Problema este însă că preţul fluctuează lunar, calculat în funcţie de anotimp, iar preţurile au crescut vertiginos în acest an.
În tot acest timp, milioane de locuitori se confruntă cu dificultăți economice, fie din cauza prețurilor la energie, fie din cauza prețului la gaze. Menționăm că în luna septembrie, prețurile la energie au crescut cu 29% în septembrie, după ce s-a mărit cu aproape 50% în august.
Acuzațiile aduse la adresa președintelui Maia Sandu
În ceea ce privește acuzațiile aduse de protestatari, aceștia o acuză pe Maia Sandu că nu ar fi reușit să negocieze un preț rezonabil pentru gazul de la Moscova. Situația este cu atât mai dificilă în condițiile în care mulți dintre aceștia au instalat o tabără de corturi în fața guvernului și spun că nu vor pleca de acolo decât în momentul în care Maia Sandu va demisionat și vor fi convocate alegri anticipate.
Referitor la situația inflației, în ultima perioadă, Republica Moldova şi-a redus estimarea de creştere economică la zero pentru 2022, afectată de inflaţia record de 34,3% şi de rate ale dobânzilor de 21,5%.
Analistul Vitalie Andrievschi a respins sugestiile unor comentatori că Sandu semăna cu regretatul lider sovietic Mihail. „Cel mai mare neajuns al lui Sandu este că nu poate comunica cu moldovenii de rând. Sandu şi guvernul ei nu îşi pot asuma partea lor de responsabilitate şi să-i pedepsească pe cei în mod evident incapabili să-şi facă treaba”, a declarat acesta, pentru Reuters.