Nicolae Ciucă explică abordarea PNL în problema protestelor fermierilor și ale transportatorilor

Nicolae Ciucă a menționat că întâlnirile PNL cu fermierii au avut loc încă din perioada noiembrie-decembrie. El susține că au fost inițiate programe și proiecte începând cu anul 2022, prezentând o continuitate în funcție de modificările aduse pe parcurs.

De asemenea, liderul PNL a vorbit despre implicarea la nivelul ministerelor coordonate de PNL, inclusiv agențiile implicate precum APIA.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului, precum și Ministerul Energiei, au fost implicate în acest proces.

„Pe agenda guvernamentală sunt de notoritate protestele fermierilor și ale transportatorilor. Aș dori sa lamurim clar că modul nostru de abordare a fost profesionist știm si empatic. Știm foarte bine cât de mult am încercat să găsim soluții.

Noi ne-am întâlnit încă din noiembrie-decembrie cu fermierii. Au fost programe, proiecte începute din 2022, au avut o anumita continuitate cu modificările făcute pe parcurs.

Plus implicarea la nivelul ministerelor pe care noi le conducem, inclusiv agentiile implicate (APIA). Și Ministerul Finanțelor, si Ministrul Mediului, inclusiv Ministerul Energiei pe partea de combustibil și tot ce au însemnat celelalte revendicări pe care agricultorii și transportatorii le-au ridicat – toate aceste ministere au fost implicate”, a precizat Ciucă, în cadrul ședinței BPN al PNL, potrivit unor surse Capital.

Probleme în Coaliție? Ciucă semnalează că s-a încercat un transfer de responsabilitate către PNL

El a insistat că în interiorul Coaliției, deși s-a încercat să li se atribuie responsabilitatea și să se sugereze o presupusă lipsă de implicare, membrii lor au fost activi la Guvern încă de la început, contribuind la găsirea soluțiilor.

Ciucă a adăugat că reprezentanții lor în Parlamentul European depun eforturi constante pentru a obține mai mult sprijin din partea Comisiei în beneficiul fermierilor și transportatorilor.

El a avertizat împotriva căderii în capcana minimalizării participării lor în rezolvarea conflictelor, subliniind că nu consideră necesară nici scuzarea, nici lăudarea în această privință.

În încheiere, a adăugat că PNL rămâne deschis la dialog și colaborează cu specialiștii pentru a identifica cele mai bune soluții, exprimând dorința de a fi cât mai participativi în găsirea și asumarea soluțiilor.

„În interiorul Coaliției, deși s-a încercat să se transfere responsabilitatea către noi și să se arate așa-zisa neimplicare, noi încă din prima zi am fost la Guvern și am participat la identificarea de soluții.

Colegii noștri europarlamentari lucrează permanent pentru a obține din partea Comisiei un sprijin mai mare pentru fermieri și transportatori.

Să nu cădem prada acestei încercări de a se minimaliza participarea noastră la soluționarea acestor conflicte pentru că eu consider că aici nu trebuie nici să ne scuzăm, nici să ne lăudăm.

PNL este în continuare deschis la dialog și lucrează cu specialiștii pentru a găsi cele mai bune solutii. Suntem cât se poate de participativi la găsirea si asumarea soluțiilor”, a adăugat liderul PNL.

pnl
PNL / SURSA FOTO: Dreamstime

Liderul PNL face o analiză a problemei protestelor de la nivelul UE

Nicolae Ciucă a comunicat că s-a consultat cu prim-ministrul și toți cei implicați în discuții detaliate, inclusiv miniștrii de la PNL și PSD. În calitate de premier în 2022, a introdus programe de asistență financiară pentru industria alimentară, oferind subvenții de până la 500.000 de euro.

Aceste măsuri au fost adoptate pentru a încuraja procesarea materiilor prime în România, având ca obiectiv reducerea deficitului din balanța comercială și încurajarea consumului de produse locale.

Referitor la situația din alte țări precum Franța și Olanda, a observat că repercusiunile au atins într-o anumită măsură toate statele membre ale UE. Ciucă a atras atenția asupra vârfurilor de violență, considerând că acestea ar trebui să determine o reflecție aprofundată din partea tuturor decidenților politici. El a subliniat importanța protejării fermierilor și transportatorilor români și în afara granițelor.

„Am avut discuții cu premierul și cu toți cei care au participat la discutii punctuale – miniștrii de la PNL si PSD.

Eu, în calitate de premier, am inițiat in 2022 scheme de ajutor de stat, acordate industriei alimentare de procesare, acordându-le graturi de până la 500.000 de euro, pentru a putea procesa materia primă în România și a reduce deficitul de balanța comercială, este unul semnificativ și pentru a ajunge în situația în care consumatorul să consume produse locale.

Pe de altă parte, am văzut si ce se întâmplă în afara țării, în Franța, în Olanda. Reverberația a fost una care a atins ușor toate țările din UE. Vârfurile de violență trebuie sa dea de gândit tuturor decidenților politici. Cred ca e important sa ne gândim cum ne protejăm fermierii și transportatorii români și în afara granițelor”, a precizat Nicolae Ciucă.

Ciucă îndeamnă la seriozitate și empatie în interiorul PNL

Liderul PNL a subliniat angajamentul PNL de a fi alături de fermieri nu doar cu vorbe, ci și prin acțiuni concrete.

El a concluzionat că schimburile de replici nu fac decât să alimenteze pozițiile celor care manifestau anterior în holurile Parlamentului.

„Cât despre fake-news-urile de zilele trecute, eu cred ca atunci când se aruncă responsabilitatea de la unii la alții în coaliție, PNL trebuie să răspundă cu seriozitate, grija si empatie pentru problemele fermierilor.

Nu sunt doar problemele lor. Suntem cât se poate de implicați în găsirea soluțiilor. Suntem alături de ei nu doar cu vorba, ci și cu fapta. Pentru că prin schimburi de replici nu facem altceva decât să le dăm apa la moara celor care manifestau mai devreme aici pe holurile Parlamentului”, a concluzionat liderul PNL, la ședința Ședința Biroului Politic Național al PNL, potrivit unor surse Capital.

dan motreanu
Dan Motreanu / SURSA FOTO: Facebook, Dan Motreanu

Dan Motreanu cere o nouă politică agricolă pe termen lung

Europarlamentarul PNL și prim-vicepreședintele partidului, Dan Motreanu, a explicat în cadrul ședinței BPN că abordarea problemelor fermierilor trebuie să se concentreze pe două direcții. În primul rând, se referă la prezentarea de soluții specifice pentru revendicările actuale. În al doilea rând, a evidențiat importanța abordării pe termen lung a politicii agricole.

S-a referit, de asemenea, la noua politică agricolă comună din Parlamentul European, legată de viitorul agriculturii. A subliniat că există o presiune semnificativă din partea socialiștilor și a Verzilor pentru a transforma politica agricolă într-o politică de mediu, ceea ce va genera o presiune considerabilă.

Motreanu a menționat că PPE este principalul apărător al fermierilor, opunându-se derapajelor propuse de socialiști. A adăugat că anul trecut, cu sprijinul PPE, au reușit să deblocheze pentru prima oară fondul de rezervă al Comisiei Europene pentru agricultură.

„Acum, de curând, am pus în discuție 3 lucruri importante- constituirea unui mecanism de achiziție de catre CE a cerealelor din Ucraina astfel încât aceste grâne sa nu se mai regăsească in Europa pentru a pune presiune pe prețul și competitivitatea fermierilor noștri.

A doua propunere- de a crește suma alocată Rezervei pentru a da bani fermierilor.

A treia- de a cere Comsiei posibilitatea ca guvernele care sunt afectate- să ofere ajutoare de stat, dar ele să nu fie trecute în deficitul la bugetul de stat. Pentru că asta e marea problema acum, e un cerc vicios. PNL și PPE au avut cele mai multe măsuri pentru fermieri. Marea bătălie care se va da în PE va fi pe aceasta politica agricolă comuna, pentru că are cea mai mare sumă alocata din buget. (…)

În 2004, PSD a semnat în genunchi aderarea UE. Primul capitol încheiat: subvenție. Ajungem abia în 2027 la media europeană în privința subvenției pe suprafața”, a precizat Dan Motreanu.