Proteste violente în Italia. Prea mulți italieni nu au recunoscut încă sfârșitul fascismului

Italia

Italia a recunoscut că protestele neofasciste violente din 9 octombrie, care au semănat haos la Roma, au depășit toate așteptările. Spectrul fascismului pare să fi reapărut în Italia la aproape un secol după venirea la putere a lui Benito Mussolini. Partidele nostalgice ale Ducelui, precum Forza Nuova sau Casa Pound, au profitat de demonstrațiile împotriva măsurilor anti-coronavirus din țara transalpină pentru a câștiga consens și vizibilitate. 

Expertul Nicola Chelotti* analizează protestele din Italia și renașterea unei noi ramuri politice asemănătoare cu cea a lui Benito Mussolini.

Reporter: Cum a declanșat un protest pentru certificatul Covid în Italia o dezbatere despre trecutul său fascist?

Nicola Chelotti: Motivul principal este că protestele din Italia sunt adesea infiltrate de mișcări de extremă dreaptă, adică mișcările de extremă dreaptă participă la aceste proteste și produc adesea violențe. Cazul acestor proteste împotriva „paşaportului verde” nu face excepție. Mai mult, în urmă cu aproximativ 10 zile protestul „nu certificatului verde” de la Roma a devastat sediul CGIL (principalul sindicat) din motive care nu au nicio legătură cu certificatul Covid. Exagerez și simplific puțin, dar nu prea mult. Acest lucru a alimentat dezbaterile dintre fascişti și antifascişti – sâmbăta sau duminica trecută a avut loc la Roma un miting de antifascişti în apărarea CGIL și a valorilor antifasciste, scrie La Razon.

Reporter: Cât de probabil este ca guvernul italian să interzică grupurile pro-fasciste?

Nicola Chelotti: Trebuie să spun că nu sunt expert în drept și nu știu prea multe despre legalitatea acestui lucru. Din păcate, după părerea mea, dezbaterea fascist/antifascist rămâne foarte mediatizată și epuizantă. Există prea multe grupuri în Italia care (din păcate) continuă să folosească simboluri și lozinci fasciste, iar aceasta ocupă o mare parte a dezbaterii publice și a energiilor. Discuția despre interzicerea lor face parte din toată această dezbatere ideologică (și un fel de răspuns ideologic și obositor, în opinia mea, din partea stângii): doar câțiva discută lucruri despre costurile și beneficiile interzicerii acestora (spre exemplu, deoarece nu vor dispărea, este mai bine să mențineți aceste grupuri publice și potențial mai ușor de controlat sau este mai bine să le interziceți?)

Reporter: Forza Nuova este un partid fascist?

Nicola Chelotti: Ei bine, mai mult sau mai puțin este – deși acest lucru ar deschide dezbaterea cu privire la ce este sau ar putea fi un partid fascist în 2021 (și nu sunt sigur de asta). Nu există riscul ca întreaga țară să revină la fascism; dar, după cum s-a spus, prea mulți italieni sunt atrași de simbolurile și miturile fascismului. Forza Nuova este cu siguranță unul dintre aceste grupuri. Pentru mulți italieni, nu a existat niciodată o paranteză clară și nici o distanță clară de fascism. Prea mulți italieni nu și-au asumat niciodată sfârșitul fascismului și responsabilitățile, greșelile, atrocitățile, fasciştilor.

*Nicola Chelotti este profesor de diplomație și guvernanță internațională la Universitatea Loughborough din Londra. Interviu realizat de Goyo G. Maestro.