La Minsk pentru a doua dumincă la rând, zeci de mii de persoane protestează la chemarea opoziţiei împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, considerând că acesta a fraudat alegerile.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat că există riscul de a vedea în Belarus aceeaşi situaţie ca în Ucraina şi a spus că este necesar să se discute cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit Radio România Actualități, Josep Borrell a spus că UE nu intenţionează să transforme Belarusul într-o a doua Ucraină. Într-un interviu publicat astăzi în cotidianul spaniol El Pais, Josep Borrell a afirmat că în Ucraina tensiunile dintre Europa şi Rusia au fost rezolvate prin violenţe armate şi dezagregarea teritoriului ucrainean, situaţie ce durează până astăzi, însă, în Belarus, şeful diplomaţiei europene crede că populaţia nu trebuie să aleagă între Europa şi Rusia, ci să obţină libertatea şi democraţia.

Dialogul cu președintele Lukașenko trebuie continuat

Şeful diplomaţiei europene a subliniat că trebuie continuat dialogul cu preşedintele Lukaşenko, chiar dacă UE nu recunoaşte realegerea acestuia. Făcând o paralelă cu situaţia similară a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, şeful diplomaţiei europene a spus că indiferent dacă europenilor le place sau nu, preşedintele Lukaşenko este cel care controlează guvernul şi trebuie continuat dialogul cu el.

Între timp, la Minsk, continuă manifestaţiile de protest la adresa preşedintelui Lukaşenko. Corespondenţii AFP spun că sunt zeci de mii de oameni la protestele din capitala Belarusului, dar opoziţia şi canalele media care o sprijină susţin că sunt peste 100 de mii de oameni.

Lukașenko infirmă zvonurile cum că ar fi fraudat alegerile prezidențiale

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko neagă că ar fi fost fraudate alegerile şi refuză să plece de la putere. El a ordonat armatei să vegheze la integritatea teritorială a ţării şi i-a acuzat pe protestatari că sunt stimulaţi din exterior.

În urmă cu câteva zile el ordonase armatei să supravegheze toate mişcările de trupe NATO din ţările vecine: Polonia şi Lituania, dar aseară, NATO a dezminţit orice întărire a prezenţei sale la frontiera cu Belarus, dând asigurări că afirmaţiile în acest sens sunt nefondate