Greva națională din Franța se va extinde până miercuri, în timp ce sindicatele încearcă să forțeze guvernul să oprească reforma sistemului de pensii.
Aproximativ 1,28 milioane de persoane au ieșit în stradă marți în demonstrații în întreaga țară, a transmis Ministerul francez de Interne, ceea ce face ca participarea la această zi de protest – a șasea împotriva reformei din acest an – să fie cea mai mare de până acum.
Francezii continuă greva împotriva legii lui Macron
Acesta este un moment critic pentru sindicate și pentru guvern, deoarece președintele francez Emmanuel Macron speră că parlamentul va adopta planul său de a crește vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, înainte de luna aprilie.
Căutând să pună presiune asupra legiuitorilor, sindicatele de linie dură din Franța au declarat că vor avea loc greve continue care ar putea dura zile întregi, cel puțin în unele sectoare, inclusiv la rafinăriile de petrol ale TotalEnergies.
„Adevărata luptă începe acum. Nu am fost auziți sau ascultați. Folosim singurele mijloace care ne-au rămas: Este greva dură… nu vom renunța.”, a declarat Marin Guillotin, reprezentant sindical FO la rafinăria Donges din vestul Franței.
Trenurile vor avea din nou perturbări miercuri, la fel ca și metroul din Paris, deși puțin mai puține decât marți, au anunțat companiile de transport SNCF și RATP.
Guvernul a anunțat că marți au ieșit la proteste cu 10.000 mai mulți la nivel național decât la precedentul vârf de 1,27 milioane de persoane, înregistrat la 31 ianuarie, iar mulțimi mai mari au fost raportate de mass-media și de oficiali locali la mitingurile din unele orașe, inclusiv Marsilia.
Presa locală a citat sindicatul CGT care a declarat că 700.000 de persoane au mărșăluit la Paris, transmite Reuters.
O altă rundă de proteste va avea loc sâmbătă, au anunțat marți seară liderii sindicali din Franța, care l-au îndemnat din nou pe Macron să renunțe la reformă, spunând că poziția rigidă a președintelui ar putea duce la o situație „explozivă”.
Legea lui Macron îi nemulțumește pe protestatari
Propunerea lui Macron de a-i face pe oameni să muncească mai mult timp înainte de a fi eligibili pentru pensii este profund nepopulară, arată sondajele de opinie.
„Această reformă este nedreaptă”, a declarat Aurelie Herkous, care lucrează în domeniul finanțelor publice în orașul Pont Audemer din Normandia. „Macron oferă cadouri fiscale companiilor… trebuie să înceteze să se mai ia de aceiași oameni de fiecare dată”.
Principalele sindicate din Franța au acționat până acum cu o unitate rară, dar următoarele săptămâni vor testa acest lucru.
CFDT, cel mai mare sindicat din Franța și, în general, reformator, nu s-a angajat la grevele continue și a declarat că ar putea exista și alte forme de protest.
În timp ce guvernul va căuta diviziuni în rândul sindicatelor, CGT și FO, care sunt puternice în sectoarele transporturilor și energiei, ar fi în continuare capabile să producă perturbări semnificative chiar și fără participarea CFDT.
Guvernul insistă că planul său de reformă este esențial pentru a se asigura că sistemul de pensii nu rămâne fără bani.
„Pot să înțeleg că nu mulți oameni vor să mai lucreze încă doi ani, dar este necesar pentru a asigura viabilitatea sistemului”, a declarat premierul Elisabeth Borne pentru France 5 TV.
Alianța centristă a lui Macron nu are o majoritate absolută în parlament, iar guvernul său ar putea folosi puteri constituționale speciale pentru a promulga legislația, ocolind camera inferioară – lucru pe care liderii sindicali l-au avertizat să nu îl facă.