Protestele din Georgia continuă! Manifestanții sunt nemulțimiți de legile „inspirate de Kremlin”

Sursă: Dreamstime

În aceste zile, în Georgia, au loc o serie de proteste împotriva Guvernului pro-rus. Manifestanții sunt nemulțumiți de legile pro-Kremlin și au ieșit în număr uluitor în stradă pentru a opri implementarea acestora.

Sute de protestatari au pornit în marș spre sediul Parlamentului Georgiei, protestând față de un proiect de lege pe tema ‚agenților străini’, proiect care, potrivit contestatarilor, evidențiază regresul democratic al țării și o împinge mai aproape de Moscova, relatează New York Times.

Uniunea Europeană s-a arătat îngrijorată față de evenimentele din Georgia

Fluturând steaguri georgiene și europene, protestatarii au scandat ‚Nu, legii rusești!’, mergând în marș pe artera principală din capitala țării, Tbilisi, în drum spre Parlament. Noile demonstrații survin la o zi după ce poliția a apelat la gaze lacrimogene, la tunuri cu apă și la arestări ca să-i împrăștie pe numeroșii demonstranți care au participat la un miting.

Georgia, o țară muntoasă cu 3,6 milioane de locuitori, este poziționată strategic în mijlocul Bazinului Caucaz – o regiune care timp de mai multe secole a fost teatrul unui război geopolitic între Rusia, Turcia, țările occidentale și Iran. Războiul din Ucraina a agravat situația politică din Georgia, și așa tensionată, unde opoziția declarat prooccidentală a acuzat partidul de guvernământ că se află de partea Rusiei.

Miercuri, Charles Michel, președintele Consiliului European – un grup al șefilor de guvern din UE – s-a declarat „extrem de preocupat de evenimentele” din Georgia. Parlamentarii opoziției și membrii unor organizații neguvernamentale au promis să se întoarcă într-un număr și mai mare în centrul orașului, miercuri seara, pentru a protesta împotriva proiectului de lege. Opoziția le-a cerut totodată susținătorilor să protesteze și în alte orașe din țară.

Marți, Ministerul georgian de Interne i-a acuzat pe protestatari că apelează la violențe împotriva poliției. Într-o declarație, ministerul a anunțat că, în cursul serii, angajații săi au arestat 66 de protestatari, sub acuzația de huliganism și de nesupunere în fața organelor de ordine.

Legea Partidul Visului Georgian și de premierul țării a trecut de prima lectură în parlament

Deși guvernul Georgiei se bucură de o majoritate confortabilă în parlament, organizațiile neguvernamntale din țară și numeroase companii de presă sunt de partea opoziției. Proiectul de lege pe tema ‚influenței străine’ este văzut în general drept o tentativă de aliniere la o lege similară rusească, menită să exercite presiuni asupra unei societăți civile agitate.

Legea ar pretinde organizațiilor neguvernamentale și organelor de presă care primesc peste 20% din finanțare din partea unei “puteri străine” să se înregistreze drept „agenți de influență din străinătate”. Încălcarea acestei legi ar duce la amenzi substanțiale.

Marți, legea, sprijinită de Partidul Visului Georgian și de premierul țării, a trecut de prima lectură în parlament, fiind de așteptat ca ea să fie aprobată și după a doua și a treia citire. Președinta țării, Salome Zourabișvili, a declarat că o va respinge, dar puterea sa este limitată, iar partidul de guvernământ dispune de suficiente voturi ca să o înfrângă.
Miercuri, Irakli Kobahidze, președintele Partidului Visului Georgian, a declarat că opoziția a apelat la violențe fără precedent împotriva organelor legii. El a spus că proiectul a fost trimis spre examinare Comisiei de la Veneția – un for consultativ al Consiliului Europei.

El a precizat că comisia urmează să își anunțe concluziile peste câteva luni, deși membrii partidului de guvernământ au spus că vor sprijini legea indiferent de verdictul organelor europene.

În 2008, Rusia a purtat un război de cinci zile împotriva Georgiei

Opoziția georgiană, declarat proeuropeană, consideră că legea urmează modelul unei legi rusești din 2012, folosită de Kremlin pentru a condamna societatea civilă. Aproximativ 400 de organizații neguvernamentale și instituții de presă au semnat o petiție declarând că „legea rusească nu reprezintă voința Georgiei”.

Legea a fost condamnată de aproape toate guvernele occidentale și de organizațiile societății civile din Vest. Într-o declarație, Ambasada SUA din Tbilisi a spus că proiectul de lege e „inspirat de Kremlin” și „va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici”.

În anul 2008, Georgia a purtat un dureros război de cinci zile cu Rusia, în urma căruia Kremlinul a preluat controlul militar asupra unei cincimi din teritoriul țării. Membrii opoziției din Georgia afirmă că guvernul de la Tbilisi ar putea face mai mult ca să sprijine eforturile Ucrainei de a respinge invazia Rusiei, dar Georgia a evitat să impună sancțiuni Moscovei.

Marți, la puțin timp după ce parlamentarii au spus că vor susține în continuare legea pe tema ‚agenților străini’, mii de protestatari s-au adunat în fața clădirii Parlamentului. Unii au încercat să-i împiedice pe parlamentari să părăsească clădirea. Forțele de poliție, cu căști și cu scuturi, au apelat la gaze lacrimogene, folosind și un tun cu apă pentru a-i împrăștia pe demonstranți.