Situația în Hong Kong este departe de a se calma, la mai bine de trei luni de când au izbucnit protestele împotriva unui controversat proiect de lege. Poliția a trecut ieri la arestări din rândurile protestatarilor.
Poliţia din Hong Kong a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene în timpul manifestaţiilor de sâmbătă din acest teritoriu, după ce mai mulţi protestatari au atacat forţele de ordine cu pietre şi sticle, informează CNN şi France 24.
Mai mulţi protestatari violenţi au fost reţinuţi în urma confruntărilor cu poliţiştii.
France 24 notează că imaginea Poliţiei din Hong Kong a fost puternic afectată în ultimele luni din cauza modului în care s-au realizat intervenţiile în timpul protestelor din acest teritoriu. Poliţiştii sunt acuzaţi că au folosit bastoane, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, inclusiv împotriva celor paşnici.
Protestatarii au planificat să blocheze sâmbătă activitatea Aeroportului Internaţional Hong Kong, însă o instanţă a emis vineri o decizie prin care le interzice acestora accesul în aeroport.
Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.