Protestele la fabricile din România continuă. Românii, tratați în continuare ca niște sclavi

Angajaţii fabricii Electrolux din Satu Mare au intrat în a treia săptămână de grevă, iar cei de la Nestle protestează la poarta fabricii.

Angajaţii fabricii Electrolux din Satu Mare au intrat astăzi în a treia săptămână de grevă. Patronatul a respins iniţiativa prefectului Darius Filip de mediere a conflictului de muncă. Singura revendicare este majorarea salariilor cu 620 de lei brut, adică aproximativ cu doi lei mai mult pe oră. Potrivit sindicaliştilor, un muncitor de la fabrica Electrolux cu 40 de ani vechime are un salariu de 1.700 lei, la care se adaugă bonuri de masă.

Angajaţii fabricii Nestle Timişoara protestează la rândul lor la poarta fabricii din localitate, aceştia fiind nemulţumiţi de refuzul companiei de a da curs cererilor sindicatului privind acordarea pachetelor sociale compensatorii, după ce patronatul a anunţat închiderea fabricii din România.

„Prin atitudinea lor, oficialii Nestle au demonstrat că românii sunt muncitori de mâna a doua, în condiţiile în care după închiderea unor unităţi similare din Occident, pachetul compensatoriu a reprezentat 50 de salarii compensatorii, indiferent de vechime. Pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani s-a mai adăugat o pensie viageră reprezentând 80% din salariul brut. De ce muncitorii români să fie discriminaţi, iar oferta primită să reprezinte maximum 13 salarii pentru angajaţii cu peste 20 de ani vechime în fabrică? Este o bătaie de joc la adresa muncitorului român, un şantaj practicat de o multinaţională care ne tratează ca pe sclavi, în comparaţie cu angajaţii ei din Occident. Motivaţia pentru oferta făcută de conducerea Nestle cum că suntem în România şi nu se pot acorda salarii compensatorii ca în Occident, este o bătaie de joc”, subliniază documentul citat.