Protestul angajaților din muzee

Sub genericul „Noapte în Muzeele din România”, manifestarea a reunit circa 600 de persoane din diverse orașe ale țării, inclusiv București, Iași, Botoșani, Constanța, Sibiu, Slobozia, Brașov, Ploiești, Piatra Neamț, Timișoara, Bârlad, Olt, Slatina și Craiova, conform prim-vicepreședintelui Federației „CulturMedia”, Decebal Vleja.

Într-o declarație pentru AGERPRES, Vleja a subliniat că prim-ministrul Marcel Ciolacu nu a participat la eveniment și că manifestanților nu li s-a permis să treacă de poarta Palatului Victoria. Liderul sindical a transmis că sindicatele așteaptă ca premierul să-și respecte promisiunea, avertizând că, în caz contrar, se va declanșa o grevă de avertisment.

„Așteptăm ziua de joi. Dacă după ziua de joi, cum a promis domnul Ciolacu, nu se va da această reparație morală, vom demara procedurile pentru declanșarea grevei de avertisment cerută de lege, după care se va ajunge la forma de protest cea mai dură, greva generală, cu toate consecințele de rigoare. Gândiți-vă că proiectele de infrastructură și nu numai, cam tot ce se construiește în țara asta și afectează siturile arheologice – și nu puține sunt situațiile – această cercetare arheologică este efectuată în mare parte de oamenii din muzee, la care se adaugă cei din universități și institutele de cercetare, unde sunt, de asemenea, probleme”, a declarat Vleja.

El a subliniat importanța activităților realizate de specialiștii din muzee, menționând că o serie de alte acțiuni, precum clasările și expozițiile internaționale, nu se pot face fără expertizele lor.

„Se vor bloca multe lucruri în țară. (…) Iar Uniunea Europeană nu se joacă cu astfel de lucruri”, a adăugat Vleja.

Contextul și reacțiile Sindicatelor

Protestul din Piața Victoriei a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii, unde aproximativ 300 de persoane au participat. O delegație a protestatarilor a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

Cu două săptămâni în urmă, sindicatele din domeniul protecției patrimoniului cultural au anunțat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, în fața Guvernului, acuzând subfinanțarea domeniului. Aceștia au reclamat „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituțiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural național, „tratament discriminatoriu” între instituțiile de spectacol și muzeele și bibliotecile, „umilințe și ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural național, „politici culturale și salariale inadecvate”, „mizerie la care sunt condamnați” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexității pregătirii profesionale și a dificultății profesiilor specifice domeniului, „condamnarea la extincție prematură” a specialiștilor din domeniu, ce ies din sistem cu „pensii de mizerie”, și „depopularea și deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.

Protestul a evidențiat nemulțumirile profunde ale angajaților din muzee și biblioteci, care cer intervenția urgentă a autorităților pentru a adresa problemele de subfinanțare și condițiile precare de muncă.