În ultimele trei zile, din cauza vremii nefavorabile, au fost înregistate 115 avarii la reţeaua electrică a tramvaielor şi troleibuzelor, din cauza crengilor sau a arborilor căzuţi pe firul de contact, astfel că a fost perturbată circulaţia.
Oamenii cer plata indemnizaţiilor de concediu, salarii corecte pentru munca prestată, grile de salarizare corespunzătoare tuturor categoriilor de personal, dar au şi revendicări care ţin de protecţia muncii.
”Scopul protestului îl constituie: recuperarea banilor furaţi de conducere pentru indemnizaţia de concediu; recuperarea banilor furaţi de conducere pentru libere şi consecutive; susţinerea Statului Personalului din Transportul Public Local; pentru muncă egală = plată egală”, a transmis Florin Ivan, liderul de sindicat STB.
Sindicaliştii mai cer asigurari CASCO pentru parcul auto şi evaluarea riscurilor pentru toţi salariaţii.
În plus, sindicalişti mai cer ”eliminarea discriminării salariale între salariaţi; nivele de salarizare pentru toţi salariaţii”.
Protest RATB luni 28 ianuarie 2019. ”Până acum au primit doar pilele de partid sau de sindicat. Scopul principal este încadrarea în condiţii deosebite sau speciale de muncă şi obţinerea grupei de muncă. Grupa de muncă înseamnă pensionarea anticipată”, a mai transmis liderul sindicaliştilor din STB, citat de news.ro.
Protestul este programat între orele 11.00 şi 15.00.
„Societatea de Transport Bucureşti – STB SA anunţă că, în urma eforturilor făcute în ultimele trei zile de salariaţi şi de echipele de intervenţie, luni, 28.01.2019, va fi asigurată circulaţia normală pentru întregul parc programat (280 de tramvaie, 181 troleibuze şi 931 autobuze)”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică seară, de societate. Numeroasele avarii apărute la liniile de contact în urma condiţiilor meteo extreme din zilele de 25, 26 şi 27 ianuarie au perturbat programul de transport, iar circulaţia vehiculelor STB s-a desfăşurat cu mare dificultate.
Astfel, au fost înregistate 115 avarii la reţeaua electrică a tramvaielor şi troleibuzelor, din cauza crengilor sau a arborilor căzuţi pe firul de contact. În această situaţie, STB SA a fost nevoită să ia măsuri pentru preluarea călătorilor din zonele afectate şi pentru a fluidiza anumite artere. Au fost înfiinţate şapte linii navetă de autobuze (665, 670, 696, 610, 621, 632 şi 641) pentru a compensa lipsa tramvaielor şi troleibuzelor blocate în traseu.
„STB SA le cere scuze călătorilor pentru situaţiile nedorite apărute in urma conditiilor meteorologice şi le mulţumeşte pentru înţelegerea de care au dat dovadă faţă de situaţia extremă exitstentă. Totodată, STB precizează că, fără eforturile tuturor angajaţilor companiei implicaţi în remedierea avariilor şi aducerea în siguranţă în depouri a vehiculelor, nu ar fi fost posibilă reluarea circulaţiei, luni, în condiţii normale”, mai scrie în comunicat.
Sâmbătă, începând cu ora 16.50, STB a dispus retragerea tuturor troleibuzelor şi introducerea unor linii navetă de autobuz numai pentru zonele în care nu existau alternative pentru călătorii liniilor de troleibuz. Tot din cauza vremii extreme, în cursul dimineţii de sâmbătă, STB SA a decis înfiinţarea unor linii navetă de autobuze pentru preluarea călătorilor din staţiile liniilor de tramvai 1,10, 21, 32 şi 41.