Protestul silvicultorilor de la Guvern s-a terminat. Sindicaliștii Federației Silva, nemulțumiți de legea Codului Silvic modificată pe repede înainte

lemn pădure

SURSA FOTO: Dreamstime

Joi, 12 ianuarie, a avut loc un protest la Guvern organizat de sindicaliștii federației Silva după ce autoritățile au încălcat normele de transparență decizională și au aprobat, pe repede înainte, legea Codului Silvic.

Update

Protestul silvicultorilor s-a încheiat după trei ore în care sindicaliștii au solicitat autorităților retragerea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 care vizează guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, dar şi exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative.

În piața Victoriei au fost prezenți câteva sute de lucrători din domeniul silvic. Aceștia au afișat pancarte cu mesaje precum „Nu vă bateţi joc de pădurile României”, „Nu distrugeţi locurile de muncă”, „Nu faceţi experimente pe pădurile statului” şi „Nu înstrăinaţi pădurile statului. Nu privatizaţi Romsilva”.

Știrea inițială

Guvernul a adoptat pe repede înainte, în luna decembrie 2022, un proiect de lege cu privire la modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 care vizează guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, a avertizat Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Lemnul românesc ar putea ajunge pe mâinile anumitor grupuri de interese

Sursa citată a relatat că toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată. Astfel, lemnul românesc va ajunge pe mâinile anumitor grupuri de interese. Din acest motiv, câteva sute de sindicalişti din silvicultură şi asociaţii profesionale şi patronale din domeniu au protestat, joi, 12 ianuarie, în faţa sediului Guvernului.

„Conform Proiectului de lege iniţiat şi aprobat de Guvern fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, transmis apoi în procedură de urgenţă spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale. Totodată, se prevede şi faptul că, de la intrarea în vigoare a legii, nu mai pot fi înfiinţate regii autonome care să desfăşoare în principal activităţi economice. Astfel, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii.”, a declarat organizaţia sindicală.

Anumite firme cu capital străin au deja poziţii dominante pe piaţă faţă de operatorii economici autohtoni

Potrivit sursei citate, una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română este Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Aceasta administrează, în prezent, o suprafaţă de 3,1 milioane de hectare de păduri, care se află în proprietatea statului român, la care se mai adaugă o suprafaţă de 1,1 milioane hectare păduri ce aparţin altor categorii de proprietari, pentru care Romsilva asigură administrarea şi serviciile silvice pe bază de contracte.

„Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate şi exploatate de societăţi pe acţiuni sau de SRL-uri. După înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesaţi de păduri şi de lemnul românesc vor putea deveni acţionari majoritari (anumite firme cu capital străin care procesează cantităţi importante de lemn în România au deja poziţii dominante pe piaţă faţă de operatorii economici autohtoni). Astfel, pădurea publică de stat şi lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deţine în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forţarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes naţional funcţionează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepţie.”, au punctat silvicultorii.