Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații, cu un rol esențial pentru mers, alergat și toate mișcările de flexie ale piciorului, asigurarea stabilității corpului și susținerea greutății corporale. Totodată, acționând ca un amortizor la diferite șocuri, genunchiul este articulația cel mai mult supusă uzurii. Activitățile solicitante susținute, sporturile de performanță sau diferite accidente pot genera leziuni la nivelul acestei articulații.
Înaintarea în vârstă reprezintă un factor favorizant important pentru apariția unor afecțiuni degenerative, caracterizate de afectarea în timp a structurii genunchiului. Pentru artroza genunchiului – numită și gonartroză – durerea și dificultatea în desfășurarea unor activități banale, precum mersul sau urcatul scărilor, așezarea sau ridicarea de pe scaun, sunt cele mai frecvente semne și simptome. Ignorate sau tratate necorespunzător, astfel de manifestări devin tot mai severe, ajungându-se chiar până la imposibilitatea pacientului de a se mișca.
Atunci când tratamentul conservator – medicamente analgezice, evitarea activităților fizice solicitante, scăderea în greutate, fizioterapia, kinetoterapia – nu dă rezultatele dorite, este indicată protezarea genunchiului. Intervenția este denumită în termeni medicali artroplastie.
Artroplastia de genunchi este una dintre cele mai utilizate intervenții chirurgicale, fiind o soluție modernă de refacere a articulației afectate și de eliminare a durerilor și impotenței funcționale, crescând astfel calitatea vieții acestor pacienți. Datorită tehnologiilor avansate, a echipamentelor medicale performante și a implanturilor de ultimă generație utilizate, intervenția este sigură și eficientă, rata de reușită depășind 90%. Indicația pentru o astfel de operație este pusă după ce chirurgul ortoped face o evaluare fizică completă, în care urmărește anumite tipuri de mișcări, precum și stabilitatea și rezistența genunchiului, dar și o radiografie, aceasta având un rol important în determinarea gradului de deteriorare a articulației.
În timpul intervenției chirurgicale, care poate dura între una și două ore, în funcție de complexitatea cazului, chirurgul ortoped înlătură cartilajul și fragmentele de os afectate, suprafețele articulare degenerate fiind înlocuite cu o proteză totală sau parțială din aliaje metalice, materiale plastice de bună calitate și polimeri. De asemenea, în funcție de modul de fixare, protezele de genunchi pot fi cimentate, folosindu-se un ciment acrilic, și necimentate, tehnica de fixare fiind prin apăsare. Însă tipul protezei și modul de fixare sunt stabilite de chirurgul ortoped, ținându-se cont de particularitățile fiecărui pacient.
Durata totală de spitalizare este de aproximativ cinci zile, pacientul putând merge, cu ajutorul unui cadru sau al cârjelor, chiar din a doua zi după operație. Activitățile cotidiene se reiau integral după șase săptămâni de la intervenție, însă pacientul trebuie să respecte cu strictețe protocolul de recuperare stabilit de medic.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale genunchiului beneficiază de o evaluare completă și de cele mai bune recomandări pentru rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri, serviciile fiind oferite de o echipă medicală cu o vastă experiență în ortopedie și traumatologie. Patologia tratată într-o manieră modernă, cu aparatură de ultimă generație, cuprinde o serie de boli ale aparatului locomotor de diferite cauze, precum: afecțiuni inflamatorii, traumatisme, traumatologie sportivă, boli degenerative, congenitale și chiar oncologice.