Ministerul Muncii a încheiat un protocol de colaborare cu Patriarhia Română pentru asistența socială a vârstnicilor. Detalii pe acest subiect au fost date de ministrul Marius Budăi.
Marius Budăi a anunțat că instituția pe care o conduce a încheiat un protocol de colaborare cu Patriarhia Română pentru asistența socială a vârstnicilor. Informația a fost făcută publică de către ministru, pe pagina sa de Facebook.
„În contextul Anului omagial 2023 dedicat de către Patriarhia Română pastorației și asistenței sociale a persoanelor vârstnice, am semnat astăzi un Protocol de colaborare prin care ne dorim continuarea și intensificarea cooperării în domeniul social, atât în ceea ce privește Îngrijirea de lungă durată, cât și celelalte programe și proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate, sprijinite de către aproximativ 800 de instituții și servicii sociale ale Bisericii Ortodoxe Române”, a scris ministrul Budăi.
Obiectivele protocolului de colaborare
Obiectul Protocolului constă în promovarea și realizarea unor obiective comune de către cele două părți: în domeniul asistenței sociale, respectiv:
- identificarea priorităților la nivel local/județean sau regional din domeniul asistenței sociale și includerea acestora în mecanismul național privind incluziunea socială;
- facilitarea accesului BOR la lucrările, structurile consultative/grupurile de lucru în domeniul social;
- sprijin reciproc pentru dezvoltarea rețelei naționale de servicii sociale, furnizate la nivelul eparhiilor BOR;
- implementarea unor proiecte în parteneriat în domeniul asistenței sociale;
- informare cu privire la oportunitățile de finanțare puse la dispoziție de minister sau din fonduri europene.
Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, revizuită
În urmă cu aproape o lună, Guvernul a revizuit Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice pentru a o alinia la ultimele modificări aduse legislației privind asistența socială. Noile modificări reflectă modificările intervenite în sistemul de asistență socială pentru persoanele vârstnice în cadrul legislației naționale.
În conformitate cu Legea privind asistența socială, modificările vizează că evaluarea autonomiei funcționale ar trebui să se desfășoare, în general, la domiciliul persoanei în cauză de către o echipă mobilă de evaluatori. În cazurile în care persoanele primesc îngrijiri în unități sanitare cu paturi, evaluarea poate fi efectuată la patul pacientului, la cererea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului. În plus, s-a decis ca formularul de evaluare socio-medicală să fie inclus în dosarul persoanelor în vârstă care solicită îngrijire într-un centru de zi și de reabilitare.
Executivul a adoptat acest document ca parte a unui pachet legislativ cuprinzător care vizează stabilirea unui mecanism sustenabil de furnizare a îngrijirii pe termen lung pentru persoanele vârstnice, cu prioritate pentru îngrijirea la domiciliu și centrele de zi.