Partidele politice din coaliţia aflată la guvernare au semnat un protocol privind ratificarea de către România a tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Liderii lor au convenit, prin acest document, să susţină semnarea Tratatului de către preşedintele României, în cadrul Consiliului European din 1 - 2 martie 2012, dar şi să adopte în Parlament Legea de ratificare în cursul anului 2012, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2012.
La tratat pot adera şi statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte, încă, din Uniunea Monetară precum România, "sesizând importanţa dispoziţiilor acestui tratat, pentru întărirea fundamentelor normative care au ca obiect realizarea aderării României la zona euro în 2015", se arată în preambulul protocolului.
În acelaşi document se precizează că implementarea tratatului privind stabilitatea fiscală de către România va da un semnal către investitorii străini în privinţa evoluţiei macroeconomice pe termen mediu şi lung, precum şi pentru întărirea credibilităţii României în plan european.
În finalul protocolului se menţionează că "nicio dispoziţie a Tratatului nu poate fi interpretată ca modificând în vreun fel condiţiile de politică economică asumate de România în cadrul programului de asistenţă financiară încheiat cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional".
"PDL a semnat protocolul privind împuternicirea preşedintelui României pentru a semna şi, după aceea, pentru a ratifica România tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. În primul rând, am semnat acest protocol cu privire la tratat pentru că el asigură sănătatea bugetului ţării şi consolidează stabilitatea şi creşterea economică a României", a declarat preşedintele PDL, Emil Boc.
Emil Boc a spus că, în al doilea rând, democrat-liberalii au semnat protocolul privind documentul european pentru că acesta continuă politica bugetar-fiscală din ultimii trei ani şi consolidează drumul bun din punct de vedere economic pe care se află România în prezent.
Fostul premier a susţinut că România, încă înainte de semnarea tratatului, "îndeplineşte toate criteriile" prevăzute de document.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a exprimat speranţa ca şi partidele de Opoziţie să se alăture protocolului de susţinere a ratificării de către România a tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
"Acest protocol este deschis semnării către toate partidele parlamentare. Eu sper ca şi PSD, PNL şi PC să semneze acest protocol care face parte dintre temele de interes naţional major. Nu vorbim aici de o diviziune politică, în momentul în care este vorba de interesul naţional şi nu sunt vorbe goale", a spus Ungureanu. Întrebat dacă se va face o invitaţie oficială partidelor politice pentru semnarea protocolului, el a arătat că "această chestiune va fi oricum la nivelul Guvernului, fără discuţie". "Ceea ce sper este ca la nivelul partidelor parlamentare să se completeze semnăturile. Preşedinţii celor trei partide să îşi alăture numele", a completat premierul.