UPDATE Conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Muncii, la data de 29 februarie a.c, existau 4.907.194 de salariați activi. În ceea ce privește Institutul Național de Statistică, ultimele date sunt cele de la sfârșitul lunii ianuarie, numărul total al angajaților activi fiind de 4,9 milioane. De menționat faptul că, INS are în vedere firmele cu mai mult de patru angajați. O altă instituție, Comisia Națională de Prognoză anunță pentru începutul acestui an 4,4 milioane de angajați. Care este cifra reală? ”Ministerul Muncii are datele cele mai aproape de realitate deoarece colectează informațiile direct de la angajatori, de la Casa de Pensii și de la Inspecția Muncii. Conform legislației, angajatorii sunt obligați să transmită către minister informațiile, imediat ce fac angajări. Scopul acestui protocol este de a apropia statisticile naționale în ceea ce privește numărul de salariați”, spune o sursă din cadrul Ministerului Muncii. Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, şi ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, au semnat, astăzi, un protocol inter-instituţional în vederea corelării şi reconcilierii datelor statistice cu cele din surse administrative care vizează indicatorul statistic „numărul de salariaţi”.
Protocolul urmăreşte în principal analiza aspectelor de ordin metodologic şi identificarea posibilităţilor de uniformizare a sferei de cuprindere a indicatorului statistic „numărul de salariaţi”, astfel încât să se poată exploata şi integra sursele de date administrative cu cele statistice pentru producerea şi diseminarea aceloraşi date statistice.
“Obiectivul principal al protocolului este analiza informaţiilor existente la nivelul surselor administrative şi transmiterea lor către INS în vederea dezvoltării unor procedee de reconciliere care să fie utile în exploatarea şi dezvoltarea statisticilor referitoare la piaţa muncii”, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Finanţelor Publice.
Potrivit sursei citate, semnarea acestui protocol vine ca urmare a constituirii unui grup tehnic de lucru format din experţi ai Institutului Naţional de Statistică, Inspecţiei Muncii (IM), Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) şi Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Necesitatea încheierii acestui protocol de colaborare între instituţiile publice (INS, ANFP, CNPP, ANAF, IM) pentru realizarea cadrului organizatoric şi metodologic privind transferul informaţiilor disponibile din surse administrative cu cele din domeniul statistic a fost principala concluzie a grupului tehnic de lucru.