Într-un singur an, numărul românilor care lucrează în activităţi legate de mediu a crescut cu aproape 100.000, până la un total de 535.000. Cifrele anunţă deschiderea sezonului slujbelor verzi.
Petrom, Alro, Energy Holding, Cesarom, Romgaz sau Zentiva sunt câteva dintre zecile de companii mari care şi-au adăugat în organigramă departamente de protecţia mediului. Nu neapărat pentru că ar fi fost cuprinse de spiritul ecologic, ci pentru că sunt obligate de lege. „Legislaţia este foarte restrictivă, iar amenzile foarte mari“, spune Oana Buhan, directorul diviziei de dezvoltare a firmei de consultanţă pe probleme de mediu Auditeco.
Chiar dacă a venit cu mare întârziere faţă de iniţiativele de acest tip din Occident, un ordin emis de Ministerul Economiei şi Comerţului la finalul anului 2005 prevede că firmele din domeniile cu activităţi poluante trebuie să îşi înfiinţeze compartimente de protecţia mediului. Printre sectoarele vizate se numără industriile textilă, extractivă şi a mijloacelor de transport. În plus, potrivit lui Laszlo Potozki, directorul ONG-ului cu profil ecologic Fundaţia pentru Partneriat, „în cazul licitaţiilor publice, ISO 9001 (sistemul de management al calităţii) şi ISO 14001 (atunci când este aplicabil) sunt cerinţe obligatorii, deci se subînţelege obligativitatea existenţei unui manager sau departament de mediu la firmele respective“.
Firmele autohtone confundă protecţia mediului cu a muncii
„Există o diferenţă de abordare între companiile româneşti şi cele străine“, spune Oana Buhan. Astfel, cele din urmă, chiar dacă nu intră în categoria marilor poluatori, îşi deschid automat un astfel de departament odată cu intrarea pe piaţă, datorită politicilor corporative implementate la nivel internaţional. În schimb, adaugă ea, „companiile autohtone au tendinţa de a corela departamentele de protecţia mediului şi protecţia muncii într-un singur cabinet, în care, de multe ori, nu lucrează decât un om“.
În plus, domeniul se mai confruntă cu o problemă majoră. Anume, nu este reglementat, iar „oameni pregătiţi ca în străinătate nu există“, după cum afirmă Mircea Vintilescu, decanul Asociaţiei Profesioniste în Protecţia Mediului. Trainingurile, spune el, sunt puţine (principalul furnizor este Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, „care lucrează după nişte manuale învechite“, după cum spune Vintilescu), iar salariile, nemotivante. De altfel, în comparaţie cu veniturile angajaţilor din alte departamente, specialiştii în probleme de mediu par a fi cenuşăresele marilor corporaţii: veniturile variază între 300 de euro şi 1.500 de euro. Începând cu anul viitor, însă, creşterea cu circa 30% a cotei obligatorii de certificate verzi va avea ca efect indirect şi creşterea în importanţă a acestui departament şi, previzibil, şi a salariilor angajaţilor din acest domeniu.
„Există un deficit de personal pe acest domeniu, atât din cauza faptului că dezvoltarea şi creşterea importanţei protecţiei mediului sunt relativ recente, cât şi a lipsei de interes faţă de subiect“, spune Alina Muşuroae, consultant în cadrul companiei de resurse umane Barnett McCall, care desfăşoară, în momentul de faţă, o serie de proecte de recrutare în acest domeniu. Lipsa interesului este şi un rezultat al cerinţelor posturilor din acest departament, destul de stufoase.
„Competenţele tehnice ale persoanelor din acest domeniu sunt legate de abilităţile şi cunoştinţele de planificare strategică de mediu, monitorizarea mediului, implementarea legislaţiei de mediu la nivel naţional sau local, întocmirea de rapoarte privind calitatea aerului sau a apei, ariile protejate, contaminarea solului etc.“, enumeră Mădălina Didea, managing partner al HART Human Resource Consulting, principalele atribute necesare candidatului la un post din acest sector.
Cele mai ofertate slujbe verzi
Asistent protectia mediului
Responsabilităţi: asistă circuitul deşeurilor şi materialelor periculoase, evaluează riscurile de îmbolnăvire, întocmeşte rapoarte de specialitate interne şi externe
Aptitudini: studii superioare tehnice, cunoaşterea legislatiei în domeniile sănătate, securitate în muncă şi mediu
Salariu: 300-500 euro
Expert de mediu
Responsabilităţi: realizează şi implementează politicile de mediu ale companiei, participă la selectarea materialelor de lucru ale companiei, întocmeşte rapoarte de prognoză
Aptitudini: studii superioare de ingineria mediului, experienţă în domeniul de activitate al companiei
Salariu: 800-1.200 euro
Inspector protectia mediului
Responsabilităţi: urmăreşte respectarea legislaţiei în vigoare de către angajaţii companiei, participă la elaborarea documentelor conform cerinţelor Sistemului Integrat de Management Calitate – Mediu
Aptitudini: studii superioare de specialitate, experienţă de minimum trei ani în protecţia mediului, cunoaşterea legislaţiei, a standardelor de management de mediu şi a procedurilor de obţinere şi reînnoire a autorizaţiilor de mediu
Salariu: 1.000-1.500 euro
Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008