Irlanda a devenit zilele trecute primul stat UE care a recunoscut anexarea de facto a Palestinei, de către Israel. În paralel, 5.200 de persoane au semnat petiția care solicită guvernului irlandez „să declare public că statul Israel este vinovat de crime de război”.
Devenind prima națiune UE care a adoptat o moțiune pentru a declara acțiunile Israelului drept „anexare de facto” a teritoriilor palestiniene, Irlanda a transmis un mesaj clar, scrie IrishExaminer într-un editorial.
Un vot de acest fel, scrie publicația, cu astfel de implicații internaționale, nu este sprijinit de tot spectrul politic irlandez, doar din capriciu. Întreg guvernul, sub bagheta ministrului de Externe, Simon Coveney, politicieni ai opoziției, ONG-uri și experți juridici, toți au lucrat o perioadă considerabilă pentru a găsi limbajul și momentul potrivit.
Ministrul Simon Covene a declarat marți că moțiunea prezentată de partidul de opoziție Sinn Féin, „este un semnal clar al profunzimii sentimentului în toată Irlanda”.
La depunerea moțiunii, Sinn Féin s-a consultat cu senatorul militant Frances Black și cu al-Haq, organizația non-guvernamentală palestiniană independentă pentru drepturile omului, cu sediul la Ramallah.
Adoptarea moțiunii nu a fost o surpriză majoră, dar asta nu-i diluează semnificația
Sinn Féin a prezentat moțiunea, care s-a adoptat cu adăugarea unui amendament guvernamental care condamna acțiunile Hamas.
În timp ce votul de săptămâna trecută nu va schimba poziția generală a UE față de Israel, acțiunea întreprinsă de Irlanda va împinge subiectul pe ordinea de zi a liderilor europeni.
„Deoarece Irlanda este promotoarea acestor acțiuni pro-palestiniene, mulți se vor concentra asupra problemei”, a comentat corespondenta Euronews Europa, Shona Murray. Ea a subliniat că electoratul irlandez era conștient de situația palestiniană și, prin urmare, parlamentul său a adoptat o poziție puternică în acest caz.
Procesul de pace
Politicienii din partidele Sinn Féin și Fianna Fáil susțin soluția celor două state și acuză de ani buni ocuparea teritoriilor palestiniene.
În Europa și în America sub conducerea lui Joe Biden, există un impuls considerabil în ceea ce privește realizarea unui proces de pace.
Dar, având în vedere implicarea istorică directă a anumitor state UE din regiune, multe țări aleg să observe în liniște evoluțiile, potrivit europarlamentarului Fianna Fáil, Billy Kelleher.
„Poate Irlanda are dreptul să exprime aceste probleme în numele națiunilor mai mici. Deși nu există niciun indiciu că alte țări vor urma exemplul, Suedia și Luxemburgul, care simpatizează palestinienii, ar putea fi încurajate de acțiunea Irlandei.”, spune europarlamentarul.
În schimb, europarlamentarul Verzilor, Grace O’Sullivan, a declarat că opiniile Irlandei nu au fost împărtășite de colegii din PE și că există o reticență de a se angaja chiar în dezbateri publice.
Europa nu recunoaște anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est, din 198O. De asemenea, se consideră că cei 450.000 de coloniști care s-au mutat în Cisiordania, după ce Israelul a cucerit teritoriul palestinian în 1967, au făcut acest lucru ilegal. UE a considerat mereu că toate coloniile israeliene din Cisiordania făceau imposibilă o soluți a celor două state, prin împrejmuirea Orașului Sfânt și împărțirea palestinienilor într-un arhipelag de unități izolate.
Sursă foto: Dreamstime