România se află într-o perioadă de transformări economice și reforme menite să asigure stabilitatea financiară și creșterea investițiilor. În acest context, discuțiile recente cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au evidențiat angajamentele Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar și susținerea economică.
Oficialii români au transmis un mesaj clar de încredere în direcția adoptată, respingând speculațiile privind o posibilă deteriorare a ratingului de țară. În paralel, proiectele majore de infrastructură și sănătate sunt priorități strategice, susținute prin finanțare europeană și parteneriate internaționale.
FMI: Fără recomandări privind bugetul României
O delegație a Fondului Monetar Internațional s-a aflat la București pentru a analiza situația economică a țării. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a subliniat că, în cadrul acestor discuții, nu au fost formulate recomandări specifice privind bugetul pe 2025.
„Fondul Monetar Internaţional nu ne-a făcut nicio recomandare, este un fake news. Nu am primit nicio recomandare la nicio vizită, de la nimeni. Nu ştiu ce au spus, cine a spus, nu am primit nicio recomandare cu privire la nimeni.
Colegii mei au avut o discuţie pur-tehnică la care am prezentat bugetul. Punct”, a declarat Tanczos Barna în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.
Stabilitatea fiscală, o prioritate
În contextul retrogradării perspectivei economice a României de către agențiile Fitch și S&P Global, ministrul a reafirmat angajamentul Guvernului de a menține stabilitatea fiscală.
„Sunt convins că România nu va ajunge în junk. Este un semnal puternic, iar acest semnal puternic a fost recepţionat de Guvern şi de Coaliţia de guvernare şi tocmai de aceea este construit bugetul pe 7%. Tocmai de aceea am fost la ECOFIN săptămâna trecută şi ne-am angajat încă o dată că vom respecta acel calendar de încadrare în 3% în 7 ani.
Tocmai de aceea am avut cu Banca Mondială întâlnire, am avut cu investitori întâlnire, să transmitem acest angajament ferm al României: indiferent cine este Guvernul, cine este premierul, cine este ministrul Finanţelor, 7 ani de zile România va respecta acest plan”, a adăugat acesta.
Potrivit oficialului, strategia economică a României include o reducere graduală a deficitului bugetar la 3% din PIB în următorii șapte ani, fără afectarea investițiilor.
Reformele fiscale, reducerea cheltuielilor administrative și absorbția fondurilor europene reprezintă măsuri esențiale pentru atingerea acestui obiectiv.
„Este prioritatea numărul unu pentru oricine vine la guvernare ca România să revină la un deficit de 3%, România să continue investiţiile şi să nu facem revenirea la 3% deficit pe seama investiţiilor tăiate din buget. Acest paralelism poate fi menţinut.
Avem fondurile europene care susţin investiţiile şi avem un angajament foarte ferm. Aţi văzut, domnul Bolojan a început deja reducerile de personal la instituţiile conduse de dânsul. Avem şi consilii judeţene unde au început aceste reforme şi avem nevoie de reforme pentru a ţine cheltuielile sub control”, a încheiat ministrul.
O delegație a Fondului Monetar Internațional se află la București, în perioada 3-7 februarie, pentru a evalua cele mai recente evoluții economice și pentru a actualiza prognozele privind economia României.
Deși România nu are, în prezent, un acord de finanțare activ cu FMI, instituția realizează anual o analiză a situației economice a țării, în conformitate cu prevederile Articolului IV.
În ceea ce privește ratingul de țară, agenția Fitch a revizuit în luna decembrie perspectiva României de la stabilă la negativă, aceeași decizie fiind anunțată și de S&P Global în luna ianuarie a acestui an.
Marcel Ciolacu: România, pilon regional de securitate economică
Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, în cadrul căreia a reafirmat angajamentul țării pentru stabilitate economică și reforme. Discuțiile s-au axat pe proiectele strategice din domeniul sănătății, energiei și infrastructurii.
„Țara noastră este pilon regional de securitate și stabilitate economică pentru Europa și pentru Parteneriatul Strategic cu SUA. Vom continua să punem în aplicare reformele asumate prin PNRR și prin obiectivul nostru de aderare la OCDE.
Avem încredere că rezultatele acestor reforme vor însemna o mai bună colectare a fondurilor la bugetul de stat, servicii medicale și de educație de mai bună calitate, energie mai accesibilă pentru oameni și infrastructură de transport modernă. Considerăm Banca Mondială partener al obiectivelor noastre și ne bazăm în continuare pe finanțarea și expertiza oferite de acest Grup”, a declarat Marcel Ciolacu.
În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre dezvoltarea infrastructurii medicale, inclusiv construirea a trei centre pentru mari arși și finalizarea a 12 centre de radioterapie destinate pacienților oncologici.
De asemenea, au fost analizate proiecte privind modernizarea secțiilor de terapie intensivă și îmbunătățirea capacității de intervenție în situații de urgență.
Investiții record, depășind 150 de miliarde de lei
Premierul a subliniat că bugetul pe 2025 include investiții record, depășind 150 de miliarde de lei, destinate infrastructurii, sectorului agricol, industriei și construcțiilor.
„Susținem în continuare dezvoltarea infrastructurii, sectoarele agricol, industrial și construcții. Mergem mai departe cu proiectele de îmbunătățire a serviciilor medicale, din domeniul energiei. Pe lângă fondurile europene, cele alocate de la bugetul de stat, consider că o soluție viabilă este parteneriatul public-privat”, a explicat acesta.
Directorul executiv al Grupului Banca Mondială, Eugene Rhuggenaath, a apreciat direcția economică adoptată de România, menționând că:
„România este un partener puternic și rezilient. Am încredere că împreună vom continua să implementăm proiectele aflate în derulare și vom extinde portofoliul cu noi investiții în energie, tranziție verde, infrastructură și alte domenii cu potențial de creștere”.
Prin aceste discuții, autoritățile române și-au reafirmat angajamentele privind reformele economice și investițiile strategice, consolidând încrederea partenerilor internaționali în stabilitatea și perspectivele economice ale țării.