Studiul a fost realizat pe un eșantion de 208 respondenți, specialiști în imobiliare, din 34 de orașe de la nivel național, și evidențiază principalele caracteristici ale pieței imobiliare în perioada analizată (decembrie 2018 – octombrie 2019), precum și opiniile respondenților referitor la tendințele în domeniu pe parcursul anului 2020.

Principalii factori care au influențat piața imobiliară în 2019

Potrivit specialiștilor, piața imobiliară din România cunoaște o tendință de creștere constantă. Cel mai puternic factor de influență a acesteia în decursul lui 2019 a fost creșterea prețurilor proprietăților, răspuns ales de 40% dintre respondenți. La o diferență considerabilă, 13% dintre respondenți au ales scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare, 9% – accesul dificil la surse de finanțare și 8% – cererea de achiziții în creștere.

Evoluția indicelui ROBOR (5%), care anul precedent a fost în topul factorilor de influență a pieței, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenților, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strâns legat de influența scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima

Casă, care a fost indicat de 6% dintre specialiștii chestionați. La același nivel se situează, după părerea acestora, și oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) și accesul relativ ușor la surse de finanțare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

Prognoza pentru 2020 – prețurile pot cunoaște creșteri cu până la 10%

Raportat la prețurile proprietăților, anul trecut s-au înregistrat ușoare creșteri, în trimestrul al treilea atingând o medie de 1,610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1,380 euro/mp în București, 1,230 euro în Timișoara și 1,010 euro/mp în Iași. Potrivit specialiștilor RE/MAX România, în 2020 prețurile vor crește ușor în zonele cu potențial de dezvoltare economică, cu până la 10%.

„Raportat la evoluția pieței imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate și se va menține astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, și România va fi afectată”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX Romania.

Analiză comparativă cu statele europene*

În topul țărilor europene cu cele mai scumpe locuințe se află Franța, cu 4,016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preț mediu de 3,753 euro/mp. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuințele sunt vândute, în medie, cu 3,405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor imobiliare.ro, prețul pe metrul pătrat a ajuns la 1,341 euro.

În rândul capitalelor europene, locuințele din Paris au înregistrat anul trecut cel mai mare preț pe metru pătrat la vânzare – 12,910 euro, reprezentând 321% din media prețurilor la nivel național. Comparativ, în București, prețul mediu este de peste 9 ori mai mic, respectiv 1,380 euro/mp.

„Piața imobiliară locală deține încă un mare potențial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piață de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deține o proprietate determină, așadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai mulți români investesc în locuințe secundare, iar prețurile scăzute ale imobilelor, cât și randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiționale”, a adăugat Răzvan Cuc.

*Sursa: Studiu Deloitte 2019: Property Index, Overview of European Residential Markets

Pentru conținutul complet al studiului realizat de RE/MAX și Imobiliare.ro accesați: https://bit.ly/2RKjrh3

Despre RE/MAX

În România, RE/MAX este cea mai mare rețea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de  agenți imobiliari, având, în prezent, 50 de francize și peste 450 de membri, recunoscut ca fiind cel mai puternic brand național în imobiliare. Planul de extindere la nivel național al RE/MAX România vizează, până în 2023, 110 birouri francizate și peste 1.000 de agenți imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înființată în 1973 în Denver, are astăzi peste 125.000 de agenți afiliați, în 8.000 de birouri, aflate în cca. 110 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 38 de țări, cu peste 2.000 birouri și 24.000 de agenți, continuând să se extindă.