Provocările resurselor limitate majorează importanța proiectării arhitecturale

Una dintre tendințele care se observă în ultima perioadă este că se conștientizează tot mai mult faptul că resursele primare, inclusiv terenurile și apa, sunt limitate. În arhitectură și construcții, putem spune că e un moment de cotitură, care influențează atât proiectarea cât și modul de a construi pe termen lung.

  • Materialele de calitate, tot mai solicitate

La clădirile noi, am remarcat o cerere în creștere semnificativă de materiale de calitate pentru izolarea termică și fonică, pentru sistemele de recuperare a căldurii, pentru panourile fotovoltaice, respectiv solare și pompele de căldură. Deși investițiile inițiale sunt mai mari, acestea vor avea ca rezultat economii în exploatare, beneficii pe termen lung pentru mediu și îi va face pe utilizatori mai fericiți.

Se utilizează tot mai mult materialele naturale precum lemnul, care e ecologic și regenerabil, dar și materiale inovatoare. Inovația și tehnologia vor juca un rol esențial în arhitectură și construcții.

De exemplu, fațadele ventilate permit răcirea fără consum de energie a suprafețelor, folosind principiul potrivit căruia aerul cald urcă iar cel rece intră pe la bază și se creează un tiraj natural.

  • Proiectele existente se adaptează din mers

Proiectele deja în exploatare se adaptează și încearcă să valorifice la maximum oportunitățile existente prin instalarea panourilor fotovoltaice (acolo unde se poate), izolarea termică prin reabilitare, înlocuirea tâmplăriei și folosirea unor echipamente performate (centrală termică, instalație de aer condiționat, folosirea iluminatului cu led, etc).

La nivelul fiecărei construcții, se caută atât eficientizarea spațiilor prin reducerea suprafețelor care nu au utilitate, folosirea la maxim a luminii naturale, integrarea în context, cât și optimizarea consumului energetic pe parcursul utilizării clădirii. Vorbim despre termoizolații bine dimensionate, tâmpării cu coeficienți buni de transfer termic, sisteme de instalații care presupun panouri fotovoltaice, panouri solare, pompe de căldură, recuperatoare de căldură.

În spațiile de birouri, sistemele inteligente de măsurare a traficului au un aport semnificativ la recuperea consumului de energie electrică, termică și nu numai.

  • Noi provocări

Lipsa materiilor prime precum metalul folosit pentru betonul armat prezent în toate fundațiile construcțiilor reprezintă un factor important care poate produce întârzieri dificil de anticipat la momentul semnării unui contract de execuție.

Iar declanșarea războiului din Ucraina a cauzat și mai multă multă incertitudine. De menționat că Ucraina este printre primele țări producătoare de metal, ceea ce declanșează un stres major pe lanțurile de aprovizionare din domeniul construcțiilor. Suntem puși în fața dificultății de a anticipa corect costurile și durata unei investiții. Cu atât mai mult cu cât scumpirile materiilor prime și a materialelor de construcții au dus la majorarea costurilor proiectelor în lucru și la cele noi.

Ca soluție recomandăm planificarea din timp a unui proiect, analiza riscurilor și etapizarea investițiilor. De exemplu, dacă pe un teren sun prevăzute mai multe clădiri, acestea se pot construi în mai multe faze.

Este necesar un dialog transparent între beneficiar, arhitect și constructor, cu prezentarea cantităților pe fiecare tip de material, cu oferte pe tipuri de lucrări astfel încât să se poată urmări ușor evoluția pe fiecare articol. Aici rolul proiectării este foarte important pentru a ajuta prin listele de cantități clare, inclusiv modelele 3D, componentele unei clădiri pentru o înțelegere cât mai bună a cerințelor.

La nivel de strategie guvernamentală, este șansa României de a crea facilități pentru relocarea unor investitori din zona Asiei, Ucrainei și Rusiei.

  • Resursele umane

Lipsa personalului din domeniul construcțiilor, atât specialiști, cât și de execuție, este o altă provocare actuală. Conform datelor din industria construcțiilor, se estimează un deficit de aprox. 300.000 de persoane în România. De exemplu în zona de proiectare de instalații este nevoie de aproximativ de 1.000 posturi. Probabil și la nivel de administrații se simte o lipsă de specialiști, inclusiv de arhitecți șef. În contextul implementării programelor PNRR este esențială o bună gândire.

O soluție la această problemă începe cu sistemul de educație care să creeze mai multe locuri pentru domeniile în care există interes. De exemplu, înainte existau studii postuniversitare precum STACO, colegii, școli de desenatori, studii de scurtă durată de 2-3 ani la finalul cărora se formau specialiști pregătiți pentru lucrări de mai mici dimensiuni.

  • Tehnologia, un aliat

Aceste provocări pot naște oportunități și vor stimula creativitatea. Vor începe investițiile în mai multe proiecte de tip parcuri fotovoltaice și parcuri eoliene pentru utlizarea energiilor alternative, inclusiv montajul panourilor fotovoltaice pe clădirile existente acolo unde structura o permite. Se pot relansa noi proiecte de investiții în România care să satisfacă cererea locală de materiale de construcții de calitate. La nivel internațional, domeniul construcțiilor este al doilea cel mai puțin digitalizat. Deci există tehnologia care ne poate ajuta să face față cu numeroasele provocări ale domeniului.

Recent la o conferință i-am întâlnit pe cei de la Bencomp din Buzău. Este un exemplu de succes din România. Fabrica reciclează plastic și rumegușul rămas din producția de mobilier și cu ajutorul unui polimer ca liant produce profile tip WPC (Wood Plastic Composite), profile cu aspect de lemn care se folosesc la exterior și care au o rezistență foarte bună în timp. Le-am întâlnit folosite la terase, ca balustrade, pentru mobilier urban, garduri, pentru piscine exterioare.

  • Natura ca aliat

La nivel individual, fiecare căutăm o efientizare și optimizare a consumului energetic pe parcursul utilizării clădirii. Începem să avem mai multă grijă de resurse și de natură și să o prețuim mai mult. Tot mai multe clădiri sunt în situri înconjurate de natură. În prezent, studio Ae are 5 proiecte de acest tip în zone montane și subcarpatice. Observ o trecere de la utilizarea maximă a terenului, la o utilizare orientată către peisaj, integrarea în natură și valorificarea a ceea ce oferă. Pentru arhitecti e oportunitatea unor proiecte personalizate, unice.

Arhitecții pot fi un factor catalizator al schimbărilor generate de provocările actuale. Prin viziune de ansamblu, proiectare și urmărire a fiecărei etape de execuție a unui proiect, arhitecții pot schimba în mai bine situația dată, mai ales că ei sunt nu doar intefața dintre client și constructor ci și între prezent și viitor. Arhitectura este proiectată să reziste în viitor, pe care îl modelează astfel pentru a fi mai evoluat.