Proxenetism sau cenzură? Anunțul.ro – studiu de caz

Primul ziar din România acuzat de proxenetism a împlinit 26 de ani de existență și un an de când bate sălile tribunalelor, apărându-se de acuzația absurdă care i se aduce. “Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului”, atrage atenția dollo.ro

În aprilie 2015, știrea că un ziar/site era urmărit penal pentru proxenetism, pentru că publica anunțuri de mică publicitate ale prostituatelor, a trecut aproape neobservată. Alte ziare și televiziuni au difuzat sec comunicatul emis de Parchet, fără cel mai mic semn de întrebare vis-a-vis de ce i se întâmplă cuiva din breaslă.

Dilema morală a promovării serviciilor sexuale nu a apărut prima dată în România, ci este o discuție care se poartă de cel puțin 15 ani în toate societățile civilizate, de când Internetul a schimbat radical practicarea celei mai vechi meserii din lume. Conform unui studiu privind publicitatea online la serviciile sexuale, azi 80% dintre actele de prostituție au loc „în interior”.

Unii au tranșat această dilemă civilizat, admițând că e vorba de o realitate, alții au trecut-o sub tăcere. Potrivit dollo.ro, Marius Negrescu, comisar-șef la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Capitalei, declara în urmă cu trei ani că “A da un anunț la ziar privind furnizarea unor servicii sexuale nu constitue materialul primordial al infracțiunii de prostituție. Nici măcar nu e infracțiune de proxenetism, sunt acte premergătoare prostituției…”

Mai multe detalii citiți aici: Cum pui pe butuci o publicație