Realist. Acestea este cuvântul care ar caracteriza discursul de aseară al lui Traian Băsescu. A identificat corect o mare parte dintre problemele economiei românești și a explicat coerent cum ne afectează indecizia liderilor europeni.
Da, este mult prea scump să ne împrumutăm! Da, nu noi suntem principalii vinovați! Cu siguranță, suntem la pământ cu absorbția fondurilor europene și da, nu mai avem bani din privatizări, iar orice investiție trebuie privită ca o prioritate! Nici cei mai înverșunați inamici ai lui Băsescu nu îl pot contrazice! Totul are sens…
Discuții sunt atunci când vine vorba despre soluții. Până acum, Guvernul a demonstrat că este responsabil. Nu doar că o mare parte din excese au fost eliminate, dar chiar s-au început ceva reforme. Astfel, după ani de criză, România are o economie stabilă dacă o comparăm cu aproape jumătate dintre țările Uniunii Europene. Producția industrială stă relativ bine, deficitul comercial este în scădere, iar datoria externă este chiar nesemnificativă dacă o raportăm la numărul de locuitori.
Partea rea este că, deși Guvernul a fost responsabil, i-a lipsit viziunea. A făcut prea puține lucruri pentru mediul de afaceri și destul de multe împotriva lui. În România, nivelul TVA și al CAS este mult prea mare și nu prea le permite businessurilor să se dezvolte. Cu alte cuvinte, mediul privat, cu toate că a primit mici concesii prin schimbarea Codului Muncii, nu este stimulat să angajeze. Mai mult, în sectorul de stat au avut loc restructurări, iar mii de bugetari au îngroșat rândul șomerilor. Prin urmare, consumul a cam luat-o la vale, iar acesta este un indicator că nivelul de trai a scăzut. Că la alții este mult mai rău, nu are de ce să ne bucure.
Pentru bugetul de anul viitor, Traian Băsescu cere prudență. Din cauza costurilor de finanțare, șeful statului susține că trebuie să țintim un deficit mult mai mic de 3%. Cât timp nu vom mai avea reduceri de salarii și pensii, ce înseamnă acest lucru? Probabil, mediul de afaceri nu va beneficia nici la anul de acele stimulente de care are nevoie ca de aer…
La anul, investițiile nu vor scădea, a anunțat președintele, iar acesta este un lucru bun, la fel ca și intenția de a face transparent modul în care vor fi cheltuiți banii. Nu de alta, dar cu toții ne-am săturat de investiții în borduri sau în autostrăzi neconstruite. Apoi, reforma statului trebuie să continue, dar când vine vorba de restructurări, e nevoie de mai multă atenție. Totul trebuie să plece de la o atentă analiză a competențelor și a performanțelor. Problema cea mare nu este că avem prea mulți bugetari, și nici că ei ar fi prea bine plătiți, ci că prea puțini trebuie să facă treaba celor care stau degeaba. La fel de tristă este și povestea companiilor de stat, care, în loc să producă, cheltuie în prostie. De fapt, aici s-ar putea găsi o bună soluție pentru a mai regla din deficit…
Știu că a fost corect, dar nu mi-a făcut plăcere să urmăresc discursul realist al președintelui! Din păcate, în zilele noastre, granița dintre realism și pesimism este extrem de subțire. Iar acum, cel puțin pentru mediul de afaceri, ar fi prins extrem de bine un pic de optimism!