Singurul român care a ajuns în cosmos a avut şi câteva tentative de a se lansa în afaceri. Dar spaţiul rămâne, de departe, cea mai importantă şi mai profitabilă pasiune.

Prima încercare de implicare în afaceri a lui Dumitru Prunariu a fost în 1998, când fostul astronaut a înfiinţat, împreună cu fiul său, Cătălin, compania D&C Consulting Plus SRL. „A fost o firmă prin care fiul meu a desfăşurat operaţiuni IT, în special producerea de pagini web. După ce a intrat în rândurile aviaţiei, activitatea nu a mai continuat şi compania s-a desfiinţat“, explică Prunariu, în prezent preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române (ASR).

Deşi abandonat la începutul acestui deceniu, businessul părea să aibă potenţial. În 1999, de exemplu, firma a avut o cifră de afaceri de peste 20.000 de euro şi un profit net de peste 3.000 de euro, sume destul de impresionante pentru acea dată. În 2002, însă, ultimul an pentru care a fost depus bilanţul, D&C Consulting Plus a încheiat activitatea cu pierderi nete de 4.000 de euro.

O a doua tentativă de intrare în lumea afacerilor a avut loc în 2002, când Dumitru Prunariu a investit, după cum spune, „o sumă nesemnificativă“ într-o afacere ce ar fi urmat să se ocupe cu creşterea păsărilor (Eco Ferme SRL, firmă în care a avut 33% din părţile sociale).

Acţionar în firma intelectualilor

158-30045-18_vega_fotoesa_19.jpg„Am fost acolo doar cu numele, nici nu ştiu unde trebuia să se desfăşoare activitatea, undeva pe lângă Giurgiu parcă“, spune el. Prunariu îşi aminteşte, nu cu prea multă plăcere, că firma a dat faliment fără să lucreze efectiv, având în vedere că administratorul acesteia a fugit cu banii.

Însă această experienţă nu l-a făcut să fie reticent faţă de zona businessului. În 2005, el a fost de acord să ocupe, cu 0,22% din acţiuni, un loc în rândul celor 68 de acţionari persoane fizice şi 62 de acţionari persoane juridice ai uneia dintre cele mai interesante companii româneşti – GNIR Holding SA. „Suntem un grup de intelectuali care promovăm cercetarea şi aplicarea descoperirilor ştiinţifice şi tehnologice în dezvoltarea mediului rural sub deviza «România europeană, putere verde»“, explică Denis Diaconescu, administrator GNIR.

„A venit un fost ofiţer la mine şi mi-a propus să mă ocup de partea ştiinţifică în cadrul acestei iniţiative. Problema este că nu am timp să mă ocup de toate provocările profesionale pe care le întâmpin“, spune Prunariu, referindu-se la participarea sa în companie. Printre altele, el a fost desemnat să fie, în perioada iunie 2010-iunie 2012, preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraterestru şi este membru în alte organizaţii de profil.

Pe lângă faimă, cosmosul aduce şi bani

Dacă procentul infim deţinut în cadrul GNIR nu are cum să-i aducă vreun profit semnificativ, singurul cosmonaut român a reuşit să obţină, de pe urma carierei, o situaţie materială confortabilă. Potrivit declaraţiei de avere depuse cu ocazia candidaturii la Senat din partea PSD în toamna anului trecut, Dumitru Prunariu deţinea două terenuri în Ilfov şi două apartamente în Capitală, trei autovehicule şi conturi de peste 20.000 de euro, dar şi o datorie de 177.000 de euro. Câştigurile sale din ultimul an anterior candidaturii (salariu, pensie militară şi indemnizaţie) s-au cifrat la peste 50.000 de euro.

Primul satelit românesc, Goliat, a costat câteva sute de mii de euro şi ar putea fi lansat în acest an.
Dumitru Prunariu

ROMÂNIA ŞI COSMOSUL

158-30044-18_dumitruprunariu_19_ager.jpgADERARE La sfârşitul anului 2010, România ar putea deveni membru plin al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Acest fapt va implica plata unei cotizaţii anuale de 10 milioane de euro, dar şi accesul la toate proiectele ESA, inclusiv la selecţia de astronauţi.

LANSARE Primul satelit românesc, creat de Agenţia Spaţială Română şi studenţi de la Universitatea Bucureşti în colaborare cu Stanford University, ar putea fi lansat la sfârşitul acestui an la bordul rachetei europene Vega.

CERCETARE Satelitul Goliat a costat, în final, câteva sute de mii de euro şi va fi uti­lizat la colectarea de date şi la o serie de experimente ştiinţifice.

Carieră

1981 Primul şi singurul cosmonaut român
Prunariu a petrecut opt zile în spaţiul cosmic, la bordul navei Soyuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6, devenind al 103-lea astronaut din lume.

2004-2005 Ambasadorul României în Federaţia Rusă
Fostul cosmonaut a fost numit, la începutul lui 2004, ambasador în Rusia, dar a fost rechemat în ţară în mai 2005, la scurt timp după schimbarea Puterii de la Bucureşti.

2005-2008 Preşedintele CA al Agenţiei Spaţiale Române
Tot în 2005, Prunariu a preluat preşedinţia ASR, instituţie unde azi conduce Consiliul Ştiinţific.