„Statisticile pe construcţii sunt tot pe scădere şi situaţia este tot sumbră. Noi am sperat că sectorul construcţiilor va salva economia de la recesiune, dar nu a fost aşa. Economia s-a bazat pe alte sectoare. Exporturile sunt cele care au ridicat-o“, a comentat Iftime.
Constructorii nu au de ce să fie optimişti de vreme ce numărul de comenzi primite a scăzut foarte mult. În ultimele luni, numărul de licitaţii organizate pentru atribuirea de proiecte publice a scăzut şi el.
„Barometrul nostru sunt licitaţiile de pe SEAP. În ultimele luni numărul licitaţiilor a scăzut, iar din mediul privat nu primim nici un semnal“, a mai spus aceasta.
Cristian Erbaşu este de părere că această ieşire din recesiune este doar una de natură tehnică, lucru pe care l-au recunoscut şi guvernanţii, iar roadele ei se vor putea vedea abia la anul.
„Oamenii sunt sceptici acum, după ce au mai asistat în trecut la episoade de optimism precum acesta. Trebuie convinţi cu alte argumente, cu contracte, cu finanţări. Oricum un an bun nu e numai dacă ieşi la sfârşit pe profit, este şi atunci când ai o perspectivă mai bună pentru următorii ani“, a comentat Cristian Erbaşu, directorul general al SCC Erbaşu.
Speranţe la anul
Potrivit Adrianei Iftime, nu sunt semne de reviriment în construcţii pentru acest an, iar dacă se vor consemna creşteri vor fi nesemnficiative. Speranţele constructorilor atârnă, însă, de anul electoral care urmează.
„Anul electoral e unul important pentru noi. Se întâlneşte spiritul antreprenorial cu interesul politic. Problema este că în anul electoral se încep proiecte care după un an sunt finanţate tot mai puţin şi de multe ori se ajunge la concluzia că nu mai pot fi continuate. Întârzierile acestea se traduc, bineînţeles, în costuri de finalizare mult mai mari“, a mai spus directorul PSC.
Răzvan Niculescu-Aron, prim-vicepreşedintele PSC, nu consideră că am ieşit din recesiune, dar vede cu optimism entuziasmul guvernanţilor.
„Dacă tot am ieşti din recesiune, poate că vor căuta să stimuleze şi sectorul construcţiilor. Ar trebui să se asigure măcar partea de cofinanţare pe proiecte europene. Şi bulgarii ne-au întrecut la absorbţia fondurilor. În plus, sunt licitaţii care trenează şi unele care au fost anulate. Ar trebui grăbit şi transparentizat procesul de adjudecare a acestora“, a subliniat Niculescu-Aron.